Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1n
Sutra: 6° 6° 1n
23. siječnja 2020.
Venecijanski filmski festival

Zlatnog lava dobio 'Joker' redatelja Todda Phillipsa

Zazie Beetz i Todd Phillips / Reuters
Zazie Beetz i Todd Phillips / Reuters
Autor:
Objavljeno: 7. rujan 2019. u 21:49 2019-09-07T21:49:07+02:00

Vojna drama Romana Polanskog »J'accuse« (Optužujem) osvojila je Srebrnog lava (velika nagrada žirija)

VENECIJA Mračna drama »Joker« redatelja Todda Phillipsa, o podrijetlu negativca iz serijala o Batmanu, u subotu je osvojio Zlatnog lava na 76. Venecijanskom filmskom festivalu.

Batmanovog neprijatelja glumi Joaquin Phoenix, a za tu je ulogu dobio fantastične kritike. Film prati Jokerovu transformaciju od ranjivog samotnjaka do samouvjerenog negativca.

– Vojna drama Romana Polanskog »J'accuse« (Optužujem) osvojila je Srebrnog lava (velika nagrada žirija). Riječ je o filmu koji prati antisemitsku aferu Dreyfus u Francuskoj s kraja 19. stoljeća.

Uvrštenje tog filma u konkurenciju na filmskom festivalu u Veneciji izazvalo je polemiku zbog sudskog progona Polanskog za silovanje maloljetnice 1977. godine u Sjedinjenim Državama.

– Za najbolju glumicu proglašena je 64-godišnja francuska glumica Ariane Ascaride za film »Gloria Mundi» u režiji Roberta Guédiguiana.

– Najboljim glumcem proglašen je Talijan Luca Marinelli za ulogu u drami »Martin Eden«. Riječ je o adaptaciji romana Jacka Londona pod redateljskom palicom Pietra Marcella.

– Srebrnog lava za najbolju režiju dobio je švedski autor Roy Andersson za film »About Endlessness«.

– Honkonžanin Yonfan dobio je nagradu za najbolji scenarij za film »N°7 Cherry Lane«.

– Posebnu nagradu žirija dobio je film »La Mafia Non e Piu Quella Di Una Volta« (Mafija nije više što je bila), a autor je Talijan Franco Maresco.

– Nagradu Marcello-Mastroianni za najboljeg mladog glumca/glumicu dobio je Australac Toby Wallace za »Babyteeth«, redateljice Shannon Murphy.

– Zlatnog lava za životno djelo dobili su španjolski redatelj Pedro Almodovar i britanska glumica Julie Andrews.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.