Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Inicijativa ministrice

Zlatar Violić: potrebno je smanjiti najamnine za knjižare i antikvarijate

Foto Marko GRACIN
Foto Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 16. travanj 2013. u 15:54 2013-04-16T15:54:27+02:00

ZAGREB Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić apelirala je danas na gradske vlasti da smanje najamnine za knjižare i antikvarijate te na taj način potiču njihov rad.

»U cijeloj Hrvatskoj postoji veliki problem distribucije knjiga, kao i to da su nezavisne knjižare i antikvarijati manjih izdavača neisplativi. U više navarata smo lokalnim zajednicama i gradu Zagrebu slali naputke ili preporuke da bi najamnine za takvu vrstu djelatnosti trebale biti niže jer se ne mogu knjižare i anantikvarijati mjeriti s najamninama koje imaju kafići ili trgovine«, istaknula je ministrica Zlatar Violić koja je danas s kandidatom za zagrebačkog gradonačelnika Rajkom Ostojićem posjetila knjižaru Jesenski i Turk u Preradovićevoj ulici.

Taj antikvarijat kasni s plaćanjem visokih najamnina tri mjeseca te su njegovi zaposlenici u otkaznom roku.

Ministrica je nakon razgovora sa zaposlenicima koji su joj predočili svoj problem, istaknula da je Ministarstvo u nekoliko navrata upozoravalo gradske vlasti da nije dobro dva mjeseca prije izbora zapečatiti sedam ili osam radnih mjesta na slijedeće četiri godine, posebno zato što imaju jasne signale od tih ljudi da se neće baviti kulturnom politikom u korist građana, već da je »kulturna politika jedno radno mjesto da se spletu neki lokalno interesi«.

Ustvrdivši kako je kadroviranje u politici zastrašujuće, naglasila je da se upravo za prostor antikvarijata u Preradovićevoj govori da bi u njemu moglo biti nešto profitabilnije. Rad malih izdavača, koji ne sudjeluju u velikim sustavima udžbenika, treba dodatno poticati, dodala je.

Mišo Nejašmić iz antikvarijata Jesenski i Turk istaknuo je da se velik broj knjižara u Hrvatskoj našao u neodrživim okolnostima zbog cijena najamnina te da se već dvije godine aktivno pokušava postići dogovor s nadležnima kako bi se one dovele na razinu održivosti.

Napomenuo je da najamnina za njihov prostor iznosi 19 tisuća kuna mjesečno te da s plaćanjem kasne tri mjeseca zbog čega su zaposlenici u otkaznom roku. »Tražimo od grada da iskoristi ovaj trenutak koji se dogodio antikvarijatu Jesenski i Turk i knjižari Vuković i Runjić te da rješavajući naš problem riješe problem za sve knjižare u Zagrebu i da to postane princip po kojemu će se rješavati problemi knjižarama diljem Hrvatske«, istaknuo je.

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Rajko Ostojić ustvrdio je da su knjižare i antikvarijati kulturno dobro te da grad mora imati sustavnu politiku gospodarenja poslovnim prostorima kako bi povlaštenim uvjetima najma mogao poticati djelatnosti od javnog interesa ravnomjerno u svim gradskim četvrtima pa i užem centru grada.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.