Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Motovun Film Festival

Želimir Žilnik dobitnik ovogodišnje nagrade "Maverick"

Foto Glas Istre
Foto Glas Istre
Autor:
Objavljeno: 20. srpanj 2016. u 17:45 2016-07-20T17:45:24+02:00

ZAGREB Filmski autor Želimir Žilnik ovogodišnji je dobitnik nagrade »Maverick« koju Motovun Film Festival dodjeljuje autorima koji svojom inovativnošću šire granice filmskog izričaja.

 Taj pionir dokudrame i jedan od začetnika jugoslavenskog crnog vala bit će gost festivala te sudjelovati u razgovorima i diskusijama, a prikazat će se i izbor njegovih ključnih radova »Rane radove«, »Marble Ass« i »Destinacija Srbistan«.

 Već je prvim filmom »Žurnal o omladini na selu, zimi« iz 1967. Želimir Žilnik (Niš, 1942.) uzburkao duhove i postavio temelj za razvoj svoje specifične estetike, uvijek se okrećući prema ljudima sa socijalnog ruba koji žive u njegovoj neposrednoj okolini, stoji u najavi festivala.

 U kratkim »Lipanjskim gibanjima« zabilježio je studentske prosvjede u Beogradu 1968., kojima se, kao i kasnijim velikim potresom i okupacijom Čehoslovačke, pozabavio i u igranom prvijencu »Rani radovi« iz 1969., nagrađenom Zlatnim medvjedom na Berlinskom filmskom festivalu.

 Prikazat će se i njegovo kultno djelo »Marble Ass« u kojem danas pokojna transrodna prostitutka Merlinka sanja o luksuznom životu, istovremeno svojim uslugama umirujući mladiće koji se s ratišta vraćaju u Beograd, najavljeno je.

 Često neslužbeno prevođen kao »Dupe od mramora«, taj je Žilnikov film 1995., u vrijeme najveće mržnje prema LGBT zajednici na području bivše Jugoslavije, osvojio veliku queer nagradu »Teddy« na Berlinaleu.

 Slom sustava vrijednosti u post-tranzicijskim zemljama centralne i istočne Europe, te problemi izbjeglištva i migracija u novonastalim okolnostima proširene Europe, glavne su teme njegova recentnog stvaralaštva.

 Za festival je stoga izabran njegov najnoviji dokumentarni film »Destinacija Srbistan« o ljudima koji su u pokušaju dobivanja azila u nekoj od sigurnih europskih zemalja stigli u Srbiju.

 Osim »Mavericka« Motovun Film Festival je prije početka festivala već objavio dobitnika još jedne nagrade – Nagrade 50, koja je ove godine pripala Nenadu Puhovskom.

 Koji će od filmova dobiti motovunske nagrade Propeler odlučit će četveročlani žiri u kojemu su glumica Alma Prica, talijanski redatelj Salvatore Mereu, slovenski redatelj Klemen Dvornik i predsjednik žirija, islandski redatelj i producent Fridrik Thor Fridriksson.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija