U 85. godini života

Zbogom slavnoj sopranistici: Montserrat Caballe umrla je noćas u bolnici Sant Pau

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Komemoracija za pjevačicu koja je godinama imala zdravstvenih problema održat će se u nedjelju a pogreb u ponedjeljak, objavile su pogrebne službe katalonskog glavnog grada.



MADRID – Slavna španjolska sopranistica Montserrat Caballe preminula je u subotu u 85. godini u Barceloni, rečeno je iz bolnice.


“Umrla je noćas u bolnici Sant Pau”, kazao je izvor unutar barcelonske bolnice gdje je hospitalizirana polovicom rujna zbog problema sa žuči, po lokalnim medijima.


Komemoracija za pjevačicu koja je već godinama imala zdravstvenih problema održat će se u nedjelju u 14 sati a pogreb u ponedjeljak u Barceloni, objavile su pogrebne službe katalonske metropole.




Iza španjolske je sopranistice iznimno čista glasa pola stoljeća ugledne međunarodne karijere.


Rođena 12. travnja 1933. u Barceloni u skromnoj obitelji, Maria de Montserrat Viviana Concepcion Caballe i Folc studirala je na konzervatoriju Liceu prije debija u Operi u Baselu 1956. u “La Boheme” Giacoma Puccinija.


Katalonka čije je umijeće za “pianissimo” bilo legendarno, jednako kao i njezina vokalna nadmoć, pjevala je jednako dobro Rossinija, Bellinija ili Donizettija kao i Mozarta ili Dvoraka. Pridružila se Operi u Barceloni 1962., što je bio početak duge prisne veze između sopranistice i njezine publike.


Nekoliko je puta bila na uspješnim svjetskim turnejama a trijumfirala je 1972. u Milanskoj Scali u Bellinijevoj “Normi”.


No, kršila je i tradiciju snimivši album s pjevačem Queena Freddiejem Mercuryjem, a njihova je zajednička pjesma odabrana za himnu Olimpijskih igara u Barceloni 1992.


Spominjući “tužnu vijest”, šef španjolske vlade Pedro Sanchez pozdravio je na Twitteru “veliku ambasadoricu naše zemlje, međunarodno priznatu sopranisticu”.