Frljićeva režija i adaptacija

ZKM-ov Hamlet u Gdanjsku: Kazalište 21. stoljeća

P. N.

Golemo multifunkcionalno kazalište na 4000 četvornih metara stajalo je 22 mil. eura



ZAGREB Predstava »Hamlet« Williama Shakespearea u režiji i adaptaciji Olivera Frljića te izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih, izvedena je u dva termina na 21. Shakespeareovu festivalu u Gdanjsku, gdje je ispraćena aplauzom brojne publike koja prati taj važni poljski kazališni festival na kojem gostuju predstave iz Velike Britanije, Rusije, Ukrajine, Indije, Hong Konga i Poljske – priopćilo je to kazalište.


Festival se do 6. kolovoza održava u Shakespeareovu kazalištu u Gdanjsku, u zgradi čija je izgradnja bila najvažniji događaj u području kulture u posljednjih 27 godina u Poljskoj. Prva je to namjenski građena zgrada za kazalište u posljednjih 40 godina, a koštala je čak 22 milijuna eura. Arhitekt je nagrađivani Renato Rizzi koji je, slijedeći svoju viziju kazališta, izgradio golemo multifunkcionalno zdanje na 4000 četvornih metara.


Kazalište se sastoji od tri dijela – šetališta oko vanjskih rubova na kojem se nalazi i 18 metara visoki vidikovac, zatim velike terase na kojoj su tijekom ljeta kino i pozornica te samoga kazališta s nekoliko prostora za sve vrste izvedaba i administrativnoga dijela. Glavna scena može primiti od 600 do 1000 posjetitelja, a uz nju se nalaze i prostori za koncerte, izložbe, radionice. Zgrada je izgrađena od 1,2 milijuna ručno izrađenih cigala crne boje i jedna je od prepoznatljivih veduta grada na Baltiku.


 Najsuvremenija tehnologija, multifunkcionalno gledalište i jedinstveno krovište koje se otvara poput knjige čine to kazalište jedinstvenim prostorom za izvedbe. U srpnju su kazalište posjetili britanski princ William, vojvoda od Cambridgea i supruga mu Catherine, vojvotkinja od Cambridgea.

Pokazatelj je to dobre suradnje sektora kulture između Britanije i Poljske, a upravo je Charles, princ od Walesa, pokrovitelj izgradnje kazališta. U nizu programa koji se izvode tijekom godine u zgradi najvažniji je upravo međunarodni Shakespeareov festival koji je dobio i priznanje EFFE – organizacije Europe for Festivals, Festivals for Europe – koja  svake godine bira najbolje festivale u Europi. Ove godine u konkurenciji 715 festivala to priznanje dobio je i Shakespeareov festival u Gdanjsku, kao jedini poljski festival s tom nominacijom.


Uz festival u tom se kazalištu istodobno održava i konferencija Europskog udruženja istraživača Shakespearea na kojoj sudjeluje više od 250 šekspirologa iz više od 30 zemalja svijeta. Nakon festivala na pozornicu se vraća predstava »Zaljubljeni Shakespeare«, za koju se uvijek traži karta više.