Pobjednički naslovi

Ususret ZagrebDoxu: Prošlogodišnji nagrađeni filmovi u Dokukinu

Hina

Na programu je pet pobjedničkih naslova koji su obilježili prošlogodišnji festival, »U suton života«, »4,7«, »Abdul i Hamza«, »Sanja« te »Flotel Europa«



ZAGREB U tjednu prije početka Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox od 21. do 23. veljače u Dokukinu KIC održava se program »Ususret ZagrebDoxu«, u okviru kojega će se prikazati neki od prošlogodišnjih nagrađenih filmova s tog festivala.


Na programu je pet pobjedničkih naslova koji su obilježili prošlogodišnji festival, »U suton života«, »4,7«, »Abdul i Hamza«, »Sanja« te »Flotel Europa«.


Kratki ciklus počinje u utorak belgijsko-izraelskim filmom »U suton života« Sylvaina Biegeleisena, optimistično filmsko putovanje o životu 94-godišnje majke koja se suočava sa starošću i njenog sina, redatelja toga filma, koji je osvojio Nagradu publike.




Veliki pečatom za najbolji regionalni film nagrađen je hrvatski film »4,7« Đure Gavrana o osuđenom obiteljskom nasilniku koji je završio u zatvoru zbog zlostavljanja, s 4,7 promila alkohola u krvi, a unatoč tome, nakon odslužene kazne zadržao je posao te skrbništvo nad djecom.


Nakon Gavranovog kratkog filma u srijedu će se prikazati srpski film »Abdul i Hamza« Marka Grbe Singha o dvojici mladih somalijskih migranata, koji smještaj nalaze u napuštenoj kući u planinama blizu srpsko-rumunjske granice. Film je na ZagrebDoxu dobio posebno priznanje za mladog autora.


Kratki podsjetnik na ponajbolje prošlogodišnje filmove s festivala završava u četvrtak, kada su na rasporedu također dva filma.


»Sanja« Nikice Zdunić kratkometražni je dokumentarni portret koji razotkriva unutarnji svijet snova i dvojbi mlade dizajnerice, nagrađen posebnim priznanjem za mladog autoram a »Flotel Europa« Vladimira Tomića, višeslojna i dinamična priča o dvanaestogodišnjaku, izbjeglici iz Sarajeva koji je dvije godine proveo na usidrenom brodu u Kopenhagenu.


Film je osvojio posebno priznanje u regionalnoj konkurenciji.