Odlazak velikana

Umro je veliki pisac i scenarist Ivo Brešan

P. N.

foto: wikipedija

foto: wikipedija

Brešan je radio kao srednjoškolski profesor u šibenskoj gimnaziji, potom kao umjetnički voditelj Centra za kulturu "Šibenik" i Međunarodnog dječjeg festivala, a također je postao ravnateljem Šibenskog kazališta.



Umro je veliki hrvatski pisac i scenarist Ivo Brešan. Umro je u Šibeniku, u 81. godini života. Informaciju o Brešanovoj smrti potvrdili su iz Šibenskog kazališta. U sjećanju će ostati kao jedan od najpopularnijih hrvatskih pisaca. Njegovo djelo Hamlet u Mrduši Donjoj uveseljavalo je generacije čitatelja i gledatelja.


Ivo Brešan rođen je u Vodicama 1936. godine. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Šibeniku, a studirao je slavistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.


Prema podacima iz wikipedije, Brešan je radio kao srednjoškolski profesor u šibenskoj gimnaziji, potom kao umjetnički voditelj Centra za kulturu “Šibenik” i Međunarodnog dječjeg festivala, a također je postao ravnateljem Šibenskog kazališta.




– Godine 1955. počinje pisati, a prvi veliki uspjeh doživljava 1971. djelom Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja. Ubrzo postaje jedan od najpopularnijih hrvatskih dramskih pisaca u Jugoslaviji. Njegove drame izvođene su u gotovo svim kazalištima ondašnjih kulturnih centara, navodi wikipedija.


Osim književnosti, piše i filmske scenarije – isprva s Krstom Papićem, zatim za Veljka Bulajića, a potom za svog sina, redatelja Vinka Brešana. Dobitnik je niza nagrada i priznanja.