Produkcija Istra filma

Ugriz Risa: Premijerno prikazan novi film Bernardina Modrića o Domovinskom ratu

Sandy Uran

Bernardin Modrić Snimio Marko GRACIN

Bernardin Modrić Snimio Marko GRACIN

Priča teče ovako: u jesen 1991. godine Hrvatska je krajnjim naporima odbijala napade pobunjenih Srba, četnika i soldateske JNA, dok je  embargo licemjerne međunarodne zajednice onemogućavao naoružavanje hrvatske vojske. Streljiva je ponestajalo. Glavni stožer HV-a odlučio je pokreniti akciju zauzimanja velikih skladišta streljiva u Delnicama...



RIJEKA   U Art-kinu Croatia upriličena je premijera  dokumentarnog filma »Ugriz risa« riječkog redatelja Bernardina Modrića. Film je snimljen u produkciji Istra filma, a filmsku ekipu čine Robert Kalčić, Igor Modrić i Alen Mrvoš.


Montažer je Tin Kowalski, a autor glazbe Igor Karlić. Dokumentarne snimke pribavljene su od Hrvatskog memorijalnog centra Domovinskog rata, a kako je istaknuo redatelj, fantastične snimke ustupili su mu Valentin Ivančić i Mladen Briški.


Uloge policajaca i pripadnika ZNG-a odglumili su članovi Hrvatskog društva kolekcionara militarije i HČZ PGŽ Čestmir Komarek, Franjo Božinović, Marko Staraj, Damir Turković, Damjan Komarek, Božidar Staraj, Niko Tudor, Josip Peček i Damir Batistić.




Originalne odore iz tog perioda, za potrebe snimanja, posudio je kolekcionar Damir Batistić, stručni suradnik na snimanju koji je na snimanju nosio autentičnu odoru policajca specijalca, a korištena je u svim značajnijim akcijama iz toga vremena.


Akcija u Delnicama


Priča teče ovako: u jesen 1991. godine Hrvatska je krajnjim naporima odbijala napade pobunjenih Srba, četnika i soldateske JNA, dok je  embargo licemjerne međunarodne zajednice onemogućavao naoružavanje hrvatske vojske. Streljiva je ponestajalo.


Glavni stožer HV-a odlučio je pokreniti akciju zauzimanja velikih skladišta streljiva u Delnicama, kako bi barem privremeno riješio taj problem. Trećeg studenoga 1991. godine oko 12 sati predsjednik Tuđman odobrio je izvođenje akcije.


Akcija zauzimanja skladišta započela je 5. studenoga, u 7 sati ujutro. Borbe oko predaje ključnog skladišta »Velebit 3« protegle su se do 13 sati i 15 minuta kad su se protivnici predali. Zarobljeno je više od 6 tisuća tona raznog artiljerijskog i pješačkog streljiva, mina, raketa i eksploziva.


Redatelj Bernardin Modrić nakon održane premijere rekao  nam je kako je osobno zadovoljan s obzirom na uvjete rada.


– Mislim da je cijela ekipa uživala na snimanju filma – kazao je, a potom smo doznali kako ima u planu snimiti i nastavak, koji će se baviti nekom drugom akcijom u Domovinskom ratu, te kako mu je želja snimiti ratni akcijski film, ali i da su za takav filmski projekt potrebni veliki financijski izdaci. Dodao je i da je film realiziran u tjedan dana zahvaljujući dobroj organizaciji, a bit će prikazan i na televiziji.


Čista petica


Dojmove o filmu iznosi umjetnički fotograf Rino Gropuzzo, koji smatra da je film likovno i artistički izvrsno napravljen, a faktografski također. Nikica Maravić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata PGŽ-a, kaže da film prikazuje jedan dio povijesti Domovinskog rata i predstavlja poveznicu za akciju koja se odigrala u Delnicama.


– Jedino mi fali što na početku filma nije prikazana borba za Vukovar i borbe na Baniji i u Dalmaciji. Kako je film namijenjen mladima, trebalo bi im prikazati i što je bio povod rata. Veteran sam Domovinskog rata i mi nismo imali naoružanje. Išli smo na prvu liniju fronta s puškom i malo metaka. Film je dobar. Malo je nježniji i možda bi neke stvari trebalo prikazati malo »žešće« – istaknuo je Maravić. Rajko Samueli-Kačić Wagner, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora PGŽ-a, smatra da je film dobar i objektivan.

– Koliko su meni poznati ti događaji, smatram da je priča realno prikazana, upravo onako kako se odvijala. Iako su se o tim događajima pisale knjige, ovo je puno realnije ispričano. Modrić je dobro istražio priču o akciji u Delnicama i kontaktirao sudionike, prikazao neke snimke koje nisam vidio. Dobra mi je i glazba u filmu. Čista petica – rekao je Rajko Samueli-Kačić Wagner.


Promicanje istine


Perica Prpić, predsjednik Udruge specijalne policije »Ajkula«, ističe da oni kao udruga podržavaju ovakve inicijative i projekte kojima se promiče istina o Domovinskom ratu, jer samo na ovakav način mlađe generacije mogu dobiti znanje o tome što se događalo u novijoj hrvatskoj povijesti. Franjo Božinović, predsjednik UDVDR Kostrena, u filmu je imao ulogu snajperista:


– Onog trenutka kad sam uzeo pušku u ruke, iako je nisam imao  dvadesetak godina, sve me vratilo u 1991. godinu. Proživljavao sam tu priču. Mislim da se to i vidi u filmu. Bilo mi je zadovoljstvo surađivati na ovom projektu. Film je izvrstan ne zbog nas koji smo statirali, već radi iskaza ljudi koji su sudjelovali u toj akciji. To je povijesna stvar – naglasio je Božinović.