Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
"Upoznajmo svoj grad"

U Art kinu Croatia tri stara povijesna filma s autentičnim prikazima Rijeke

Foto Arhiv NL
Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 26. siječanj 2016. u 20:59 2016-01-26T20:59:00+01:00

RIJEKA Volonterski program Centra tehničke kulture Rijeka »Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli« organizirao je obilazak Art kina Croatia, gdje su građani dobili priliku pobliže se upoznati s povijesti grada, kroz stare filmove o Rijeci.

Posjetitelji su se upoznali s poviješću i prostorom jednog od najljepših i najatmosferičnijih kina u gradu. Povijest kina, koji od devedesetih godina nosi naziv Croatia, vezana je uz riječki Kapucinski samostan. Kapucini su zaslužni za izgradnju sklopa građevina crkvene i svjetovne namjene, koje su i danas u funkciji. Tridesetih godina 20. stoljeća u kapucinskom kazalištu Teatro Capuccini počinju se prikazivati kazališne predstave i filmske projekcije, a u prostoru u kojem je danas kino, u počecima se nalazila vrlo produktivna kapucinska tiskara Miriam.

Art kino Croatia za posjetitelje je tom prilikom prikazao tri povijesna filma o Rijeci: »Rijeka u obnovi«, »Jedan dan u Rijeci« i »Rijeka, luka srednje Europe«. Stari filmovi s autentičnim prikazima Rijeke omogućili su uvid u neke od važnih povijesnih događaja koji su se u gradu dogodili tijekom 20. stoljeća, poput ukidanja granice između Rijeke i Sušaka i obnove nakon oslobođenja grada, a s posebnim zanimanjem posjetitelji su pratili prikaze riječke luke, podsjetivši se koliko je važnu ulogu ona imala u životu grada i njegovih stanovnika. Građani su zavirili u projekcijsku kabinu gdje su se pobliže upoznali s procesom prikazivanja filmova te saznali više o bogatom programu kojeg danas provodi Art-kino. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.