Sapunica se nastavlja

Tu su paragrafi, pa zagrabi: ruglo Kvarnera je po zakonu, a zakona ima više

Nela Valerjev Ogurlić

Da Konzervatorski odjel u Rijeci nije izdao nove posebne uvjete za novi projekt tvrtke »Jurcon projekt« iz Zagreba, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ ne bi mogao izdati rješenje za građenje



RIJEKA U proceduri izdavanja dozvole za aktualnu dogradnju Hotela »Kvarner« sve je napravljeno po zakonu, a suglasnost arhitekata Saše Randića i Idisa Turata za sadašnju rekonstrukciju nije bila potrebna jer se sve radi po novim projektima. Tako u najkraćem glasi objašnjenje pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko goranske županije Koraljke Vahtar Jurković od koje smo nakon razgovora s arhitektima potražili dodatna objašnjenja o dogradnji »Kvarnera«.


Budući da nadležni u Konzervatorskom odjelu Rijeka, a jednako tako i u Gradu Opatiji radove u tjeku dovode u izravnu vezu s lokacijskom dozvolom iz 2009. godine koja je ishodovana temeljem projekta Randića i Turata, arhitekti su upozorili da investitor bez njihove suglasnosti nije smio dobiti dozvolu za građenje, ako postoji bilo kakva veza između njihovog i projekta arhitektice Ivane Kosier prema kojem se izvodi aktualna rekonstrukcija. No, pročelnica Koraljka Vahtar Jurković nedvosmisleno je konstatirala da takva veza ne postoji:


– Procedura izdavanja akata za građenje za rekonstrukciju Hotela »Kvarner« u cijelosti je provedena u skladu s propisima. Investitor nije trebao dobiti suglasnost autora idejnog projekta iz 2009. godine, budući da su u novom postupku izrađeni novi idejni i glavni projekt od strane tvrtke »Jurcon projekt« d.o.o. Zagreb, glavnog projektanta ovlaštene arhitektice Ivane Kosier, s kojima idejni projekt Randića i




Turata nema nikakve veze – kaže pročelnica Vahtar Jurković.


   Jedan akt umjesto dva


Na pitanje smatraju li konzervatori dodatak na krovu »Kvarnera« esteski prihvatljivim i jesu li mogli utjecati na kvalitetu dogradnje, ako je već nisu mogli potpuno onemogućiti, iz Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture dobili smo sljedeći odgovor:


»Na izgled novoprojektiranog dijela građevine, Konzervatorski odjel ima utjecaja kroz smjernicu koja proizlazi iz valorizacije povijesnog dijela građevine. U slučaju Hotela »Kvarner« prihvaćen je predloženi pristup podređenosti novoga starom, odnosno zadržavanje naglaska na povijesnom dijelu građevine. Konzervatorski odjel nema ovlasti projektiranja, a ovlaštenog i licenciranog projektanta bira investitor. Za uspješnu realizaciju projektnog zadatka odgovoran je projektant«.


S obzirom na nedavni istup konzervatora Radovana Oštrića koji je upozoro na devastaciju interijera Hotela »Kvarner«, zanimalo nas je objašnjenje i o tome što se događa u njegovoj unutrašnjosti, ali izgleda da je Oštrić istupio sa zakašnjelom informacijom, jer su problemi u međuvremenu otklonjeni:


– Radovi u interijeru Hotela »Kvarner« započeli su bez prethodnog odobrenja te suprotno izdanim posebnim uvjetima. Nakon privremene obustave radova koja je trajala od 7. do 18. veljače dostavljen je izvedbeni projekt usklađen s izdanim uvjetima. Tako će se u unutrašnjosti Hotela »Kvarner« očuvati svi zatečeni ostaci štukatura, a nakon dodatnih istraživanja konzervirati, restaurirati i prezentirati najvrjedniji primjeri. Inspektori zaštite i očuvanja kulturnih dobara izašli su na teren te tijekom inspekcijskog nadzora nisu utvrđene nepravilnosti na temelju kojih bi trebalo pokretati inspekcijski postupak. Trenutno se na gradilištu Hotela »Kvarner« u Opatiji izvode radovi koji su u skladu s odobrenom projektnom dokumentacijom.



Iz iscrpnog objašnjenja kojeg nam je uputila, vidljivo je da je investitor 2. srpnja 2013. godine podnio zahtjev za izdavanje potvrde glavnog projekta za rekonstrukciju Hotela »Kvarner« temeljem izvršne lokacijske dozvole iz 2009. godine. Međutim, kako su u tom podnesku uočeni određeni nedostaci i odstupanja od spomenute lokacijske dozvole, tako je 16. srpnja odustao od tog zahtjeva.


U međuvremenu, 10. srpnja 2013., Liburnia riviera Hoteli predali su novi zahtjev – ovaj put za izdavanje rješenja za građenje prema Zakonu o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja. Prema tom Zakonu, umjesto dvaju akata – lokacijske dozvole i potvrde glavnog projekta – izdavao se samo jedan akt i to rješenje za građenje, u roku od 45 dana. Da bi ga mogao dobiti, investitor je uz glavni projekt trebao dostaviti i posebne uvjete zaštite kulturnog dobra. Međutim, nije ih dostavio pa je Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša 16. srpnja zatražio da dopuni zahtjev, što je investitor učinio 27. kolovoza 2013.


Posebne uvjete izdao je Konzervatorski odjel Rijeka 21. kolovoza 2013. na osnovu glavnog arhitektonskog projekta rekonstrukcije Hotela »Kvarner« što ga je izradila tvrtka »Jurcon projekt«, odnosno arhitektica Ivana Kosier, a glavni projekt izrađen je temeljem idejnog arhitektonskog projekta izrađenog po istoj tvrtki i istoj ovlaštenoj arhitektici. Da Konzervatorski odjel nije izdao nove posebne uvjete za novi projekt, Upravni odjel ne bi mogao izdati rješenje za građenje, a ovako investitor ga je dobio 20. rujna 2013. godine.   

Ministarstvo bez prigovora


Uz pojašnjenja vezana uz regularnost procedure izdavanja dozvole, osvrt na cijeli slučaj dobili smo i iz Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture. Na pitanje je li moguće da odluka o dogradnji »Kvarnera« s kojom se u Konzervatorskom odjelu Rijeka nitko ne slaže, baš nikako nije mogla biti suspendirana, dobili smo odgovor u kojem se ističu već poznate činjenice.


– Hotel »Kvarner« nalazi se unutar zaštićene urbane kulturno-povijesne cjeline grada Opatije, upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Građevina nije pojedinačno zaštićeno kulturno dobro. Za potrebe rekonstrukcije hotela izrađen je konzervatorski elaborat shodno uvjetima zaštite urbane cjeline Opatije. Elaboratom se upućuje na ispitivanje mogućnosti rekonstrukcije krovišta hotela obzirom na vrijednost građevine i njenu lokaciju, a kao kvalitetan doprinos cjelini.


Za nadogradnju Hotela »Kvarner« u Opatiji, Konzervatorski odjel u Rijeci dao je stručnu i pravnu suglasnost aktom posebnih uvjeta iz 2008. godine temeljem projekta izrađenog od strane projektnog ureda Randić – Turato, arhitektonski biro d.o.o., Rijeka. Važećim Urbanističkim planom uređenja naselja Opatije, donesenim 2009. godine, omogućeno je na Hotelu »Kvarner« »podizanje potkrovlja građevine do visine kućice lifta.


Plan je donijelo Gradsko vijeće Grada Opatije. Slijedom navedenog Konzervatorski odjel u Rijeci, u novopokrenutom postupku 2013. godine, u skladu sa važećom prostorno-planskom dokumentacijom odobrio je projekt nadogradnje hotela. U ponovljenom postupku, 2013. godine investitor je izmijenio projektanta te se na temelju projekta izrađenog od strane »Jurcon projekt« d.o.o., Zagreb vodio daljnji postupak.