Ljetno kino

Švabićev “Stranac” na Brijunima: Svevremenska priča o drugom i drugačijem

Vanesa Begić

Talentirani mladi glumci riječkog studija / Snimio Dejan ŠTIFANIĆ

Talentirani mladi glumci riječkog studija / Snimio Dejan ŠTIFANIĆ

Riječ je o predstavi nastaloj prema djelu R. W. Fassbindera u kojoj glume studenti studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci



 Brijunsko ljetno kino bilo je u ponedjeljak navečer mjesto održavanje predstave »Stranac« Kazališta Ulysses u režiji mladog Puležana Aleksandra Švabića. Riječ je o predstavi nastaloj prema djelu Rainera Wernera Fassbindera (1945-1982), u kojoj glume studenti treće godine Preddiplomskog studija Glume i medija Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.


Fassbinder je začetnik njemačkog novog vala i jedan od najplodnijih filmskih redatelja uopće. Bio je kontroverzan – kritičari su ga definirali blagim i brutalnim, nježnim i ciničnim, spremnim na žrtvu i egocentričnim. Među bizarnim podacima o njegovom kratkom, ali vrlo sadržajmom životu stoji i onaj da je na njegovom sprovodu svirala pjesma Janis Joplin »Me and Bobby McGhee«, koju je kao temu koristio u seriji »Berlin Alexanderplatz«. Stoga ako se buran i proturječan život ovoga redatelja može sažeti u jednu rečenicu, poznavatelji njegova opusa kažu da smisao vjerojatno najbolje izražava refren te pjesme: »Sloboda je samo druga riječ za situaciju u kojoj više nemaš što izgubiti«.


Upravo o (ne)slobodi, drugom, drukčijem, (ne)prihvaćanju, ali s drukčijim završetkom nego u originalu, govori predstava »Stranac« koja je vrlo korektno napravljena, sa studentima koji su se pokazali i više nego dobrim glumcima – vrlo su uvjerljivi, pažljivi u nijansiranju svojih uloga te nadahnuti.




Studenti pod režijskom palicom mladog redatelja Aleksandra Švabića i asistenta Jerka Marčića progovaraju o ksenofobiji i načinu na koji ona nastaje; kako iz stereotipa nastaje predrasuda, iz predrasude strah, iz straha mržnja, iz mržnje nasilje. Sve su te etape vrlo zorno prikazane, a tema je u biti bezvremenska i danas aktualnija nego ikada kada se o granicama, radnoj snazi, gastarbajterima govori na svim razinama, i kada je vidljivo da se neke stvari, neki mentaliteti i mentalni sklopovi nikada ne mijenjaju.


Priča prati devetero ljudi iz malog provincijskog mjesta nakon što među njih dođe Stranac, gastarbajter, jeftina radna snaga, što pokreće niz reakcija i događaja koji u konačnici dovode do nasilja. Spominjanje aktualnih političara uz ironiju i cinizam, kao i aluzije na neke činjenice iz današnjice osuvremenile su predstavu, ali bez previše zadiranja, osim što se same završnice tiče, u pripovjedno tkivo predstave.


Uvjerljive su uloge ostvarili Lovro Ivanković, Mirta Polanović, Tena Antonija Torjanac/Tijana Trošelj, Nikola Nedić, Maja Ožegović/Marina Musolin, Frano Barunčić, Ella Bogadi/Lara Lalić, Nika Ivančić, Emir Mulalić i Jurica Marčec.