48 godina

Što nam donosi ovogodišnji KRAF u Art kinu Croatia

Doris Žiković

Miroslav Tatić, Koraljko Pasarić, Marija Lisac Renko i Sanja Paravić na jučerašnjoj konferenciji za novinare / snimio  V. KARUZA

Miroslav Tatić, Koraljko Pasarić, Marija Lisac Renko i Sanja Paravić na jučerašnjoj konferenciji za novinare / snimio V. KARUZA

Kvarnerska revija amaterskog filma od osnutka 1969. godine prerasla je u profesionalni festival u kojem gotovo da nema amaterskog filma iz cijelog svijeta koji nije u konkurenciji. Tijekom 47 godina, koliko je ovaj festival aktivan, prikazano je više od 1.000 filmova



 Ovogodišnji Međunarodni festival kratkog igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog filma i glazbenih spotova, popularni KRAF, održat će se 1. i 2. prosinca u Art-kinu Croatia u organizaciji Kino video kluba Liburnija-film Rijeka 1959.


Najavio je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednik Organizacijskog odbora 48. KRAF-a Koraljko Pasarić istaknuvši da je bila velika obaveza i čast između 3.000 pristiglih filmova odabrati najbolje koji će biti prikazani u okviru dvodnevnog programa.


Program Naj off KRAF 2017. započinje sutra u 18 sati prikazivanjem najboljih filmova koji nisu osvojili nagrade. Nakon toga u 20 sati na repertoaru su Najbolji hrvatski filmovi, među kojima je i nekoliko filmova iz Primorsko-goranske i Istarske županije. U subotu, 2. prosinca predviđen je Masterclass – Liburnija film atelier projekcija uz filmsku radionicu Video umjetnost 90-ih »Bez riječi rečeno« – medio in motion, uz posebnu gošću Ingeborg Fülepp. Poslije toga u 20 sati u završnici festivala bit će projekcija najboljih filmova i proglašenje pobjednika uz posebni glazbeni program naslovljen »Vječne filmske melodije« David Baumgarten ensemblea. Kao i prethodnih godina ulaz na sve programe je slobodan. U žirijiu KRAF-a ove su godine Ingeborg Fülepp, Leon Lučev i Miroslav Tatić.




Kvarnerska revija amaterskog filma od osnutka 1969. godine prerasla je u profesionalni festival u kojem gotovo da nema amaterskog filma iz cijelog svijeta koji nije u konkurenciji. Tijekom 47 godina, koliko je ovaj festival aktivan, prikazano je više od 1.000 filmova na projekcijama koje je do ove godine pogledalo 5.000 gledatelja. Nažalost, prema Tatićevim riječima, broj nagrada je ograničen i izuzetno je teško od svih pristiglih izabrati 20-ak za službenu projekciju, jer se zaista radi o izuzetno kvalitetnim filmovima. Kao pravo remek djelo Tatić je izdvojio 2,5 minutni film »Sitnice na ulici« koji je snimljen na osnovama grčke tragedije koja ostavlja trajne posljedice na sva četiri lika u filmu.


KRAF je jedan od najstarijih i najdugovječnijih festivala, s tim da je duhu amaterskog pristupa tehnologija omogućila neslućene mogućnosti, zbog čega se organizatori nadaju da će do 2020. godine imati dignitet ZagrebDoks festivala.