Proračun za kulturu

Stigla potvrda iz Lučke uprave – ”Galeb” ide na Molo longo

Kim Cuculić

Natječaj za Gradsku knjižnicu je poništen, rekao je pročelnik Ivan Šarar, jer su predložene cijene bile više od očekivanih. Natječaj će stoga biti ponovljen, a Šarar vjeruje da to neće prolongirati otvaranje Knjižnice i tako već najavljeno za veljaču 2021. godine



RIJEKA Proračun Odjela za kulturu Grada Rijeke za 2019. godinu i osvrt na 2018. bile su teme brifinga za novinare koji je u RiHubu održao pročelnik Odjela Ivan Šarar. Na početku je istaknuo da je prvi put proračun za kulturu veći od ostalih gradskih odjela i iznosi 297 milijuna kuna. Od toga se 159 milijuna kuna odnosi na kapitalna ulaganja – obnovu Palače Šećerane i broda »Galeb« te projekte Gradske knjižnice Rijeka i Dječje kuće u kompleksu »Benčić«.


– Nova informacija je da je formalno objavljena odluka o ponuđaču radova za Dječju kuću. Za 15-ak dana znat će se tko je izvođač radova, a vrijeme izvedbe je dvanaest mjeseci. Ponude za radove na »Galebu« bit će otvorene 3. siječnja 2019. Natječaj za Gradsku knjižnicu je poništen, jer su predložene cijene bile više od očekivanih. Taj će natječaj biti ponovljen da bi se postigla niža cijena, a nova zgrada Knjižnice trebala bi biti otvorena u sklopu zatvaranja Europske prijestolnice kulture u veljači 2021. godine. Mislim da ima dovoljno vremena. Što se tiče primjedbe da se projekti Gradske knjižnice i Dječje kuće presporo razvijaju, podsjetio bih da je sva dokumentacija još 2017. poslana u Zagreb, no budući da je riječ o dosta kompliciranoj proceduri – više od dvanaest mjeseci bilo je potrebno za provjeru papirologije.Prošli tjedan uplaćen je avans od 27 milijuna kuna za Dječju kuću, a radovi bi trebali biti otvoreni u veljači 2019. Projekt Gradske knjižnice nije bio prijavljen za EPK, ali smo u zadnjem monitoringu naveli da bismo ga mogli uključiti. Kad je riječ o EPK-u, 30 milijuna eura predviđeno je za programe, a oko 45 milijuna eura za infrastrukturu. Svi spomenuti projekti bili bi u planu i da Rijeka nije dobila titulu EPK-a, ali ne bi bili realizirani u tako brzim rokovima. EPK nas je »prisilio« da sve učinimo odjednom. Većina projekata trebala bi biti ostvarena tijekom 2020. godine, a samo Gradska knjižnica 2021. – osvrnuo se Šarar, dodajući da je iz Lučke uprave stigla potvrda lokacije za obnovljeni brod »Galeb« – bit će privezan uz Molo longo, odmah poslije dizalica na lukobranu.

Presica 7 Foto M. Gracin


Presica 7 Foto M. Gracin





Programom javnih potreba u kulturi za 2019. godinu iz proračuna Grada Rijeke izdvojit će se 3,4 milijuna kuna. Vezano uz to Šarar ističe da se nastojala zadržati razina iz ove godine, dok je dio korisnika s nezavisne scene uključen i u EPK. Kao neke od postignuća u 2018. godini izdvojio je početak radova na Palači Šećerane, otvorenje RiHuba, Ljeto u prijestolnici, izvještaj Europskog panela o Rijeci – EPK te osnivanje HKD-a kao ustanove. Novinari su doznali i da Odjel za kulturu ima 21 zaposlenika, od čega su tri osobe zadužene za EU projekte. U užem timu je 18 ljudi, a Šarar smatra da je to premalo s obzirom na opseg posla koji ih čeka vezano uz projekt EPK-a i nekoliko novih gradilišta. Kazao je i da su ustanove u kulturi važan protagonist u priči oko EPK-a, pa je vezano uz taj projekt u ustanovama zaposleno 12 ljudi te će ih sljedeće godine biti još. Pored sredstava za osnovne djelatnosti, svaka ustanova ima i sredstva iz proračuna predviđena za EPK. Na kraju brifinga Ivan Šarar najavio je izradu sljedeće Strategije kulturnog razvitka od 2021. do 2027. godine.