Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
9. prosinca 2019.
Imate dvojbe?

Spisatelj Zoran Žmirić objašnjava zašto biste trebali reći ´da´ e-čitanju

Foto: Zoran Žmirić
Foto: Zoran Žmirić
Autor:
Objavljeno: 29. ožujak 2019. u 7:52 2019-03-29T07:52:30+01:00

Prateći nekoliko čitateljskih grupa na Facebooku, spisatelj Zoran Žmirić je primijetio da ne prođe tjedan, a da se ne pojavi pitanje o e-čitačima. Kako je u posjedu jednog takvog uređaja, a ista je pitanja i dvojbe prije kupovine imao i sam, odlučio je na jednom mjestu objediniti neka od ključnih nedoumica budućih vlasnika e-čitača te odgovoriti na njih. Tekst o e-čitačima ujedno je i najčitaniji Zoranov članak na njegovoj web stranici.

Prateći nekoliko čitateljskih grupa na Facebooku, spisatelj Zoran Žmirić je primijetio da ne prođe tjedan, a da se ne pojavi pitanje o e-čitačima. Kako je u posjedu jednog takvog uređaja, a ista je pitanja i dvojbe prije kupovine imao i sam, odlučio je na jednom mjestu objediniti neka od ključnih nedoumica budućih vlasnika e-čitača te odgovoriti na njih. Tekst o e-čitačima ujedno je i najčitaniji Zoranov članak na njegovoj web stranici.

Žmirić posjeduje Kindle Paperwhite pa govori isključivo o tom uređaju.

Prvo da razriješimo osnovno pitanje. Zašto bi netko uopće trebao posjedovati takav uređaj?

Odgovor je podugačak, no najvažnije je sljedeće:
Kindle je uređaj na koji možete pohraniti na tisuće knjiga. Za razliku od ostalih uređaja s ekranom, Kindle pruža osjećaj identičan čitanju s papira, a neki čak tvrde kako je zbog e-ink tehnologije čitanje s Kindlea čak i ugodnije, jer ekran ne podsjeća na papir samo izgledom, već i dodirom. Čita se bez problema po suncu, pod neonom ili bilo kojim drugim izvorom svjetla. Uređaj je lagan i praktičan, ima jedva 150 grama, ergonomičan je i odlično leži u ruci. Stranice se listaju dodirom po ekranu, pa se lako i praktično čita držeći uređaj jednom rukom. Pozadinsko svjetlo omogućuje čitanje u mraku, a veličina slova i jačina svjetla podesive su, dok baterija traje i po mjesec dana.

Gdje kupiti Kindle?

Najjednostavnije u nekoj od trgovina elektroničkom opremom koje su u HR inače sasvim dobro opremljene e-čitačima, pa tako i Kindle uređajima. Druga opcija je Amazon web trgovina koja vam nakon plaćanja uređaj šalje poštom. Neki ljudi su se žalili kako njemački Amazon ne šalje proizvode u Hrvatsku, no snalažljiv smo mi svijet, uvijek netko ima nekoga u Njemačkoj. Ovo se navodno odnosi samo na njemački Amazon, ne i na britanski i američki, i svakako je riječ o trenutnoj grešci jer ipak smo u EU.
Osim Amazona, tu su i ostale web trgovine, eBay primjerice…. Osobno, svoj Kindle sam uzeo na Amazonu jer je razlika u cijeni između njega i uređaja u HR znatna, dok sam zaštitnu futrolu koja na Amazonu košta 15 eura, uzeo na eBayu za 2 dolara. U svakom slučaju za provjeru dostupnosti i cijena u HR najbolje je pogledati jeftinije.hr i nabava.net.

Kako početi?

Upalite Kindle i računalo
S računala se registrirajte na Amazon
Na Kindle uređaju unesite podatke s Amazona
Na Amazon profilu aktivirajte Kindle
Pri aktivaciji Amazon vam dodjeljuje novu email adresu na domeni @kindle.com na koju si možete slati knjige, o čemu malo više kasnije. Nakon registracije, Amazon vam nudi i opciju kupovine knjiga jednim klikom s Kindlea. Ne želite kupovati knjige s Amazona? Nije problem, idemo dalje.

Čemu služi Kindle email?

Kad registrirate Kindle, vaš uređaj od Amazona dobije email adresu na koju šaljete knjige u bilo kojem formatu. Jednom poslana knjiga na Amazonovom se serveru pohranjuje, ali i konvertira u Kindleov format (mobi) ako kao naslov emaila upišete CONVERT, nakon čega će se pojaviti na uređaju. Nema razbijanja glave oko konvertiranja ili rada s dodatnim programima i slično…. samo pošaljete mejl i knjiga je na Kindleu.
Ako na mobitelu ili tabletu koristite Android ili iOS Kindle aplikaciju, svi podaci bit će vam dostupni i na mobitelu i tabletu, kao i na Kindle uređaju. Primjerice, ako ste na Kindleu pročitali 30 stranica neke knjige, upalite Wi-Fi na Kindleu i sinkronizirajte ga sa serverom. Kad na mobitelu ili tabletu upalite Kindle aplikaciju, možete nastaviti čitati knjigu na istom mjestu gdje ste stali s čitanjem na Kindleu. Vrijedi i obrnuto jer Kindle, mobitel i tablet su u ovom slučaju uređaji koji koriste i dijele Amazonov cloud sustav.

Kako se još pohranjuju knjige na Kindle?

Knjige se na Kindle pohranjuju na tri načina i svaki je od njih savršeno jednostavan.

Skidanjem knjiga s Amazona direktno s Kindle uređaja
Spajanjem Kindle uređaja i računala kabelom
Slanjem knjiga na svoj Kindle email

Amazonovoj trgovini knjigama pristupate direktno s Kindle uređaja. Cijena knjiga je od 50 centi do nekoliko dolara. Više od milijun naslova košta manje od 2,99 dolara. Za one kojima je i to preskupo, Amazon ima bazu od stotinjak tisuća besplatnih knjiga među kojima je gomila klasika. Inače, nema kupovine mačka u vreći – moguće je besplatno skinuti dio knjige pa ako vam se ne sviđa, nikom ništa.

Također Kindle se može spojiti s računalom, nakon čega se u njega ubacuju knjige kao na eksterni disk, USB, mobitel ili tablet. “Drag and drop” - nekoliko sekundi posla.
Registracijom uređaja, dobijete svoj Kindle email, najčešće ime.prezime@kindle.com. Slanjem knjige na taj mejl, knjiga će se kod idućeg spajanja Kindlea na Wi-Fi pojaviti na uređaju. Ako vam se mejl koji vam je dodijeljen ne sviđa, možete ga promijeniti.
Neki od internet preglednika imaju dodatak “Send to Kindle” koji omogućuje da neki članak s interneta pošaljete na Kindle kako bi ga kasnije čitali na uređaju.
Znam za Chrome i Firefox, za ostale - googlajte.

Gdje naći knjige u e-formatu?

Da ne navodim sve izvore, samo se okrenite Googleu i upišite “elektroničke knjige”. Gomila knjižnica na svojim stranicama nudi besplatne e-knjige, neki servisi ih nude uz pretplatu, a da ne spominjem kako je zgodan izvor informacija i frajer* koji vam je instalirao Windowse, MS Office i Photoshop za nula kuna te pokazao kako doći do novih epizoda Game of Thronesa pola sata nakon emitiranja u USA.
*mali od sestrične / nećakov sestrić / jetrvin zet…
Koliko knjiga stane u Kindle?
Nemoguće je odgovoriti, isto kao i na pitanje koliko knjiga stane na policu u dnevnoj sobi, no recimo da je 1000 sasvim primjeren broj za uređaj od 4 GB memorije.

Ne može stati više od 1000 knjiga?

Pa dobro, možda može 1200, no dobra vijest je da nam je do jučer bilo dovoljno što nam u ruksak stane deset knjiga, pa se pohrana od 1000 naslova u džep čini sasvim OK. Treba imati na umu i to da na Amazon serveru uz svoj profil možete držati koliko god želite knjiga, pa ih skidate na uređaj, brišete s njega i opet skidate s Amazona kako vas volja.

Kako su knjige u uređaju katalogizirane?

Kindle slaže knjige po redoslijedu unosa, autoru i naslovu, a možete kreirati i svoje osobne kolekcije.

˝Nije to to˝

Vjerojatno ste pomislili kako ste probali čitati na tabletu, ali ˝nije to to˝ i ˝tablet nikad neće zamijeniti knjigu˝. Ako jeste, onda se uputite na Zoranov članak gdje će vam on zorno objasniti sve nedoumice oko e-čitanja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.