Dani hrvatskog filma

Selekcija je isticanje najboljih

Davor Mandić

Željko Luketić / NL arhiva

Željko Luketić / NL arhiva

Na DHF-u bit će prikazana 73 domaća filma, od kojih premijerno 34, u izboru jednog čovjeka, umjetničkog direktora Željka Luketića



RIJEKA  Filmski festival koji po svom novom kredu predstavlja najbolje iz godišnje hrvatske produkcije kratkometražnog i srednjemetražnog filma – Dani hrvatskog filma – predstavio je program svog 24. izdanja. Festival u novom ruhu, s novim vodstvom izabranim na natječaju, održat će se od 23. do 26. travnja u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac, gdje će se prikazati ukupno 73 domaća filma.


Od tih filmova premijerno će se prikazati 34 naslova, a od statističkih podataka koje je nova direkcija izdvojila valja istaknuti (z)broj od 29 redateljica te visok broj autora/ica do 30 godina – čak 15.       U glavnom festivalskom natjecanju publika će vidjeti 19 kratkometražnih igranih filmova, 11 animiranih, osam eksperimentalnih, 15 dokumentarnih i 20 namjenskih filmova. Glavni festivalski program uključuje i šest filmova koji će biti prikazani izvan konkurencije, u programu Fokus.   


Salon odbijenih je i prije objave svih filmova koje će uključivati, donio neke kontroverze. Željko Luketić, kao jedini selektor, tako nije uvrstio u natjecateljski program hvaljene i nagrađivane dokumentarne filmove Tihe Gudac, Eve Kraljević i Matije Vukšića.    Film »Goli« Tihe Gudac ne prestaje osvajati nagrade, od Sarajeva, preko Trsta i Ljubljane pa sve do Beograda, odakle se Gudac ovih dana vratila ovjenčana trima nagradama – za režiju, produkciju i nagradom publike. To nije puno značilo po pitanju uvrštavanja u konkurenciju DHF-a, što Gudac komentira tek prihvaćanjem sudjelovanja u Salonu odbijenih.    – Nadam se da će ljudi pogledati film i u kontekstu Salona odbijenih – kaže redateljica.    Jedan od tih uspješnih filmova svakako je i film Eve Kraljević »Lijepo mi je s tobom, znaš«, koji je dobio nagradu publike na ZagrebDoxu, a usto ima i impresivan rezultat u kinima.    Nije puno dalje ni hvaljeni doks Matije Vukšića »Djeca tranzicije«, što sve znači da bi objavom svih prijavljenih, a odbijenih filmova, selektor DHF-a mogao biti u zahtjevnoj poziciji branjenja svojih kriterija.


I riječki naslovi


U kategoriji animiranih između ostalih natjecat će se Marko Meštrović, Davor Vrcelj, Draško Ivezić, Dea Jagić, Ivan Fodor i Zlatko Bourek. U dokumentarnoj selekciji u konkurenciju je ušao i riječki film »Plenumovi« autorica Marte Batinić, Sanje Kapidžić i Ane Jurčić, čije prikazivanje DHF pogrešno navodi kao premijeru, čime dovode u pitanje broj naznačenih premijera. Osim »Plenumov(ij)a« bit će u dokumentarnoj selekciji još i filmovi Dijane Bolanče Paulić, Darija Juričana, Sunčice Ane Veldić – Marka Stanića – Denisa Lepura, Nevena Hitreca, Igora Bezinovića i drugih.




   U kategoriji eksperimentalnih filmovi su Vladislava Kneževića, Silvestra Kolbasa, Damira Čučića i drugih, a kategorija igranih uključuje filmove Hane Jušić, Arsena Oremovića, Luke Rukavine, Davora Žmegača, Dinka Božanića i drugih. Među namjenskim filmovima našao se i videospot za pjesmu Urbana »Priđi mi bliže«, u režiji Milice Czerny Urban i Damira Urbana.


   Direktorica DHF-a Zdenka Gold najavila je, uz prikazivanje filmova, i okrugle stolove te popratne programe. Glavni dio festivala ipak je službena konkurencija, koju je odabrao samo jedan čovjek, umjetnički direktor 24. DHF-a Željko Luketić.   

Mjesto svježih ideja


On je pak rekao da se štošta promijenilo od prvog izdanja DHF-a.


   – Festival se sada nalazi na bogatoj sceni i gotovi smo s danima kada su se filmaši vrijeđali ne uđe li im film u konkurenciju. Jer svaki film danas, osim ako nije ispod minimalnih umjetničkih kriterija, naći će svoje mjesto na nekom od hrvatskih ili inozemnih festivala. Selekcija više ne znači odbijanje, nego isticanje najboljih. DHF se želi profilirati kao mjesto svježih filmskih ideja i visoke kvalitete. Više nismo revija svega što se u protekloj godini snimilo – kaže Luketić.


   Nova pravila donijela su tako i Salon odbijenih, u kojem će na upit biti moguće pogledati u videobaru sve filmove koji nisu prošli selekciju, a prijavljeni su na natječaj.