Zadarski filmski festival

Sedmo izdanje Avvanture: Prilika za mlade autore, kojima je kino-distribucija zasad samo san

Krešimir Bukvić

Osnivač i direktor festivala Sergej Stanojkovski / arhiva ZL

Osnivač i direktor festivala Sergej Stanojkovski / arhiva ZL

Profilirali smo se u festival koji u fokus stavlja mlade autore koji traže svoj komunikacijski kanal i publiku, a mi im pružamo priliku da prikažu svoj film koji, bez obzira na kvalitetu, ne može u redovnu kinodistribuciju – kaže direktor Sergej Stanojkovski



 Sedmo izdanje zadarskog filmskog festivala Avvantura koje starta danas i traje do 26. kolovoza, održat će se na rekordnih sedam lokacija – osim u Zadru filmovi će se prikazivati u Kraljevskim vinogradima u Petrčanima, na otoku Ugljanu, u Benkovcu, Biogradu na Moru, Sv. Filipu i Jakovu i Kalima. Dobitnik Nagrade »Tomislav Pinter« ove je godine redatelj Veljko Bulajić – njemu će na otvaranju festivala biti uručena statua akademske kiparice Jasne Bogdanović.


– Profilirali smo se u festival koji u fokus stavlja mlade autore koji traže svoj komunikacijski kanal i publiku, a mi im pružamo priliku da prikažu svoj film koji, bez obzira na kvalitetu, ne može u redovitu kino – distribuciju. Koprodukcije pak potičemo kroz svoj industrijski dio i ponosni smo da su mnoge od njih rođene upravo na našem festivalu – kaže osnivač i direktor festivala Sergej Stanojkovski.



Hrvatski film otvara i zatvara festival, a oba su filma povezana sa Zadrom. »Ministarstvo ljubavi« Pave Marinkovića snimano je na lokaciji kraj Zadra, a ekipa filma očekuje se na otvaranju festivala, dok je eksperimentalni film Gorana Škofića »Na plaži« snimljen na plaži pored Nina, a dobio je Grand prix Zagrebačkoga salona.




Za kraj najavljena je premijera debitantskog filma Igora Šergija »ZG80« o Bad Blue Boysima i Delijama, na čelu s Reneom Bitorajcem, koji također dolazi u Zadar s ostatkom filmske ekipe.



Festivalske uspješnice


Dodaje da mu je zadovoljstvo što na Avvanturu stiže film »Slava« s upravo završenog filmskog festivala u Locarnu.


– Film potpisuju prošlogodišnji dobitnici Grand prixa na Avvanturi (za film »Lekcija«), bugarski redateljski tandem Kristina Grozeva i Petar Valchanov. »Slava« prati poštenog radnika sa željeznice koji je našao torbu s milijunima leva, predao ih Ministarstvu prometa i za to dobio novi sat marke Slava, koji uskoro prestane raditi – prepričava Stanojkovski.


U Zadar ponovno dolazi (bio je na Avvanturi prije nekoliko godina s kratkim filmom) mađarski redatelj Szabolcs Hajdu, čiji je film »It is not the time of my life« prošli mjesec u Karlovym Varyma dobio Grand prix, a sam Hajdu, koji i glumi u filmu, nagradu za najbolju ulogu.


Na istom festivalu nagradu za najbolju režiju dobio je jedan od najnagrađivanijih slovenskih filmaša Damjan Kozole, za film »Noćni život« u kojem scenarij supotpisuje Ognjen Sviličić, koji također dolazi u Zadar.


»Dnevnik mašinovođe« je srpsko-hrvatska koprodukcija redatelja Miloša Radovića, s Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi mašinovođe, koji slučajno pobije ljude u nesreći i mora živjeti s time. Ova se komedija/melodrama jako svidjela publici festivala u Moskvi koja ga je proglasila najboljim filmom.



Filmove ocjenjuju tri žirija u kojima su glumice Tihana Lazović, Katarina Čas i Anica Kovačević, redatelji Antonio Nuić i Dean Šoša, novinari Mare Knežević i Šenol Selimović, producent Reinhard Brundig i filmofil Nenad Korkut. Filmovi se ocjenjuju u tri službene kategorije: Europske koprodukcije, Prvi i drugi film te kratki film.



Impresivni dokumentarac o Zemlji


Direktor festivala izdvaja i naslov »10 billion« britanskoga redatelja Petera Webbera, autora »Djevojke s bisernom naušnicom« s Colinom Firthom i Scarlet Johansson, filma koji je konkurirao za Oskara.


– Webber predstavlja svoj eko dokumentarac koji publiku neće ostaviti ravnodušnom. Sinopsis je vrlo jednostavan – poznati znanstvenik drži predavanje i iznosi upečatljive primjere koji potkrepljuju činjenice za koje kao da nitko previše ne mari.


Jača konkurencija početnika


– Konkurencija je i među početnicima sve jača. Finski redatelj Miiko Kuparinen snimio je prvi igrani film na engleskom jeziku »2 Nights till morning«. »Go home« je film o ljudima koji se osjećaju strancima u vlastitoj zemlji, režirala ga je debitantica Jihane Chouaib, rođena u Bejrutu, a glavna je uloga pripala velikoj iranskoj zvijezdi trenutno u Hollywoodu, glumici Golshifteh Farahani.


»Nakom« su režirale dvije žene – Kelly Daniela Norris i Tw Pittman – nastao je u američko-ganskoj koprodukciji i kao prvi film iz Gane bio je uvršten u program Panorama festivala u Berlinu. Među mlade redatelje spada i iskusni redatelj reklama Fernando Vallejo koji je snimio prvijenac »Fragments of love«, erotski triler koji ruši tabue.


Nakon dvije godine na Avvanturu se vraća mađarski redatelj Balasz Juszt s filmom »The man who was thursday«, u pratnji glumačkih zvijezda Rumunjke Ane Ularu, Kanađanina Francoisa Arnauda i Talijanke Emanuele Postacchini.


Ove godine festival uvodi novi program pod nazivom »Intermarium« u kojem prikazuje filmove iz Litve, Latvije, Estonije, Finske, Mađarske, Češke, Slovačke, Poljske i Hrvatske.