Premijera u Singapuru 16. kolovoza

Riječki teatar TRAFIK i singapurski The Necessary Stage: »Crossings« nadahnut lučkim gradovima

Kim Cuculić

Publika u Singapuru vidjet će četiri izvedbe, a riječka premijera bit će 19. rujna u HNK Ivana pl. Zajca



SINGAPUR Teatar TRAFIK iz Rijeke i The Necessary Stage iz Singapura premijerno će u singapurskom Teatru Esplanade »The Studio season« 16. kolovoza izvesti predstavu »Crossings«.


Reprize su 17., 18 i 19. kolovoza, a hrvatska premijera bit će u HNK Ivana pl. Zajca 19. rujna. Riječ je o predstavi koja nastaje u koprodukciji riječkog HNK-a i Esplanade – Theatres on the Bay, kao dio programa The Studios (Singapur).


Projekt »Crossings« je multidisciplinarna suradnja između umjetnika iz Hrvatske i Singapura koji istražuju suživot, razumijevanje i miješanje različitih kultura. Ova predstava propituje teme kao što su pitanje doma, domovine i pripadanja, a istražuje multikulturalizam te sličnosti i razlike između dviju zemalja/gradova.




Živost lučkih gradova Singapura i Rijeke nadahnuće je i dijalog za umjetnike kroz konfrontaciju žive izvedbe sa zvukom i multimedijalnim krajolikom. »Crossings« propituje temeljna pitanja koja nas suočavaju s nama samima i pitanjem opstajanja u današnjem globalnom selu.


Ekipu predstave čine redatelj Alvin Tan, izvođači Chuang Xiu’er, Sharda Harrison, Edvin Liverić, Najib Soiman i Žak Valenta, oblikovatelj zvuka Bani Haykal, oblikovateljica videa i digitalne obrade Ana Jurčić, scenograf Vincent Lim, skladatelj i izvođač Josip Maršić, dramaturg Haresh Sharma i multimedijalni umjetnik Loo Zihan.


U tehničkoj ekipi u Singapuru su Josiah Yoong (oblikovatelj svjetla), Felipe Cervera (voditeljica produkcije), Mohammad Yusri bin Sapari (voditelj multimedije), Nur Shafiza binte Shafie (voditelj titlova), Kelvin Chew (asistent za multimediju) i Sazali bin Hussain (tehničar).


Projekt je realiziran kroz radnu platformu »Molekule«, a pomogli su ga Grad Rijeka, Ministarstvo kulture,  PGŽ, National Arts Council i  Singapore Internationale Foundation.


Zahvale idu Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Slovenskom mladinskom gledališču, Moiri Kučić, Dubravki Stanić, Jadranki Kolonić, Mustafi Koloniću, Daliboru Mladeniću, Amni Šehović, Saši Šekoranji, Denisu Pešutu, Tajči Čekada, Manueli Paladin Šabanović, Sanji Kapidžić, Vladimiru Tomiću, Andreju Mirčevu, Alenu Jelenu, Liviju Karavaniću, Marinu Kristačiću Furiću i Daliboru Fugošiću.