Brojna događanja

Riječki izum svjetskog značaja: Konferencija posvećena 150. obljetnici torpeda

Nela Valerjev Ogurlić

.Pro torpedo – Daina Glavočić, Miljenko Smokvina i Julija Lozzi Barković / Snimio I. TOMIĆ

.Pro torpedo – Daina Glavočić, Miljenko Smokvina i Julija Lozzi Barković / Snimio I. TOMIĆ

Udruga Pro torpedo organizira međunarodnu konferenciju o industrijskoj baštini posvećenu Luppis-Whiteheadovom izumu, a MGR i PPMHP otvaraju izložbu »Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda« u željezničkom skladištu na Žabici



U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja od 19. do 21. svibnja održat će se 7. međunarodna konferencija o industrijskoj baštini u organizaciji Udruge Pro torpedo iz Rijeke. Na konferenciji posvećenoj 150. obljetnici Luppis-Whiteheadovog torpeda sudjeluje 60 izlagača iz 20 zemalja širom svijeta, među kojima su i neki od vodećih stručnjaka s područja torpedistike, a osim stručnih izlaganja program uključuje i brojna popratna događanja.


Tako se danas u 11 sati u prostoru izložbe Glagoljica otvara izložba publikacija iz fonda Sveučilišne knjižnice Rijeka »Luppis i Whitehead – građani Rijeke, građani svijeta«, a u podne u Muzeju grada Rijeke počinje workshop što će ga direktor Holandske rute industrijske baštine Hildebrand de Boer održati s predstavnicima Turističke zajednice Primorsko-goranske županije.


Za sudionike konferencije bit će organiziran i posjet riječkom brodogradilištu te lansirnoj rampi, kao i posjet groblju Kozala gdje će položiti vijenac na grobnicu Roberta Whiteheada. Organizatori konferencije poslat će vijenac i za grobnicu Ivana Luppisa u Milanu. U sklopu konferencije bit će promovirana i poštanska marka na temu Luppis-Whiteheadovog torpeda, a sudionici će nazočiti i otvorenju izložbe »Prvi na svijetu – 150. godina riječkog torpeda« u željezničkom skladištu na Žabici.





Muzej grada Rijeke za Europsku noć muzeja priprema izložbu »Kronologija prikupljanja torpeda 2006-2016. – fotografski podsjetnik« koja će biti otvorena 21. svibnja u 19 sati u okviru izložbe torpeda na Žabici, a te večeri izložbe će se moći razgledati do ponoći. Autor izložbe je Goran Pernjek.



Originalni predmeti


Tu izložbu sutra u 18,30 sati zajednički otvaraju Muzej grada Rijeke i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja da bi prikazali razvoj od prvih Luppisovih zamisli do razvitka Whiteheadovog torpeda, pa sve do kraja proizvodnje u Rijeci 1960-ih godina.


Pretpremijeru je prikaz povijesti torpeda imao već 2010. u Muzeju grada Rijeke, no sutrašnja je izložba upotpunjena bitnim nalazima, poput novih torpeda izvučenih iz mora. Naročito su važni i novopronađeni prototipovi – jedinstveni na svijetu primjerci motora koji prikazuju visoku razinu istraživačkog laboratorija riječke tvornice, sačuvani u zbirci Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.


Osim s pedesetak originalnih predmeta – torpeda, lansirnih cijevi, različitih tipova žiroskopa, dubinskih sprava, upaljača, indikatora smjera i brzine, opreme za ispitivanje torpeda i raznih instrumenata – dijelova torpeda, na izložbi će biti predstavljeni i maketa Luppisovog čuvara obale, maketa prvog Whiteheadovog torpeda, kao i maketa lansirne stanice te brojne projekcije. Bit će prikazani i animirani prizori rada i lansiranja torpeda različitih proizvođača koji će i onima koji nisu stručnjaci i koji nisu skloni tehnici, moći približiti složenost torpeda i visoke tehničke i znanstvene domete riječke tvornice.


Nove pojedinosti


Za ovu su izložbu mnogi predmeti restaurirani složenim i zahtjevnim postupcima te su istražene brojne donedavno nepoznate ali važne pojedinosti. Autori izložbe su satnik Goran Pernjek, dugogodišnji suradnik MGR-a i specijalist za povijesni razvoj torpeda te Ivo Mileusnić, viši kustos PPMHP-a, a atraktivan dizajn izložbe i pratećih publikacija autorski je rad Klaudija Cetine, profesora na Nuova Accademia di Belle Arti u Milanu. U prikupljanju građe osobito važna bila je podrška Hrvatske vojske – Hrvatske ratne mornarice i Specijalne policije MUP-a koji pronađenu građu godinama doniraju Muzeju grada Rijeke. Izložba je ostvarena uz podršku Grada Rijeke i Primorsko goranske županije.