Film Hane Jušić

Riječka premijera filma: “Ne gledaj mi u pijat” u punom Art – kinu

Davor Mandić

Filmska ekipa pod vodstvom Hane Jušić sinoć u Rijeci / snimio S. JEŽINA

Filmska ekipa pod vodstvom Hane Jušić sinoć u Rijeci / snimio S. JEŽINA

Nakon što dominantni otac doživi moždani udar, glavnu ulogu preuzima kćer Marijana, koju tumači Petričević i koja se radeći dva posla brine o neodgovornoj majci i usporenom bratu



Debitantski dugometražni film Hane Jušić »Ne gledaj mi u pijat« uz nagrade diljem svijeta osvaja i hrvatsku publiku. Nakon uspješne zagrebačke premijere, film je sinoć prikazan i pred riječkom publikom u punom Art-kinu Croatija. Na premijeri je bila i redateljica Hana Jušić, uz glavnu glumicu, također otkriće, Miju Petričević, a publici su se pokazali i glumci Karla Brbić, Zlatko Burić, Jasmin Mekić te montažer Jan Klemsche i direktorica fotografije Ana Plećaš.


Film prati članove obitelji Petković, nagurane u minijaturnom stanu, u njihovim svakodnevnim prepucavanjima. Nakon što dominantni otac doživi moždani udar, glavnu ulogu preuzima kćer Marijana, koju tumači Petričević i koja se radeći dva posla brine o neodgovornoj majci i usporenom bratu. Kada joj stvari postanu nepodnošljive, ona počinje iskušavati svoje osobne granice kroz susrete s nepoznatim muškarcima: ovaj, za nju nov okus slobode navodi je da granice pomiče još dalje.


Najzvučnija nagrada koju je film dosad dobio svakako je nagrada FEDEORA-e za najbolji europski film u Veneciji ove godine u programu Giornate degli Autori. Nije puno dalje ni nagrada za najbolju režiju na Tokijskom međunarodnom filmskom festivalu. Film je proglašen i najboljim dugometražnim filmom na filmskom festivalu u španjolskom Valladolidu, a u Varšavi je pak dobio posebno priznanje.