Likovne nagrade

Riječanin Igor Eškinja dobitnik prve nagrade na izložbi suvremene umjetnosti

Maja Hrgović

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Eškinja, koji na izložbi sudjeluje kao jedan od troje pozvanih autora,  je nagrađen za prostornu instalaciju koja se temelji na vizualnom materijalu snimljenom u riječkim stambenim naseljima izgrađenima sedamdesetih te pariškom predgrađu Vitry-sur-Seine

ZAGREB Riječki umjetnik Igor Eškinja dobio je priznanje za svoj rad već i odlukom povjerenstva izložbe T-HTnagrada@MSU da na toj reprezentativnoj godišnjoj izložbi suvremene umjetnosti u Muzeju suvremene umjetnosti sudjeluje kao jedan od troje pozvana autora. Potvrda njegove izuzetnosti oglašena je jučer na konferenciji za novinare u MSU-u, gdje je Eškinja proglašen dobitnikom prve nagrade. Radi se o najprestižnijoj domaćoj nagradi za suvremenu umjetnost, koja uključuje iznos od 50 tisuća kuna i uvrštenje u postav Muzeja suvremene umjetnosti. Igor Eškinja ovu je nagradu osvojio radom »Arhitektura urbanizma«, prostornom instalacijom koja se temelji na vizualnom materijalu snimljenom u riječkim stambenim naseljima izgrađenima sedamdesetih te pariškom predgrađu Vitry-sur-Seine.

Moderne spavaonice




– Obje su te cjeline zapravo velike spavaonice visokog modernizma, jedna u kojoj se stanovništvo kontinuirano smanjuje, a druga koja je vitalna i živa. Na velikoj zavjesi nalaze se riječki neboderi snimljeni u noćnim satima u trenutku kad nijedno svjetlo ne gori, objašnjava umjetnik u čijem se radu nalaze i slike stolova s neotisnutim stranicama Novoga lista, na kojima je sunce ostavilo tragove.


U obrazloženju nagrade naglasak je stavljen na umjetnikov pristup temi propasti industrije, jednog od glavnih pokretača gospodarskog i društvenog razvoja grada, kao rezultata loše politike, te mutnih poslova pretvorbe i privatizacije u 90-ima, što ostavlja nesagledive posljedice na stanovnike, ali i urbanu sliku grada.


– Ono što je nekada bilo znakom napretka i prosperiteta, sada djeluje uznemirujuće zbog ispražnjenosti i zapuštenosti. Fragmente preuzete iz stvarnosti Igor Eškinja transponira u novu vizualnu situaciju, visoko estetiziranim jezikom, utišanom gestom, čime je ostvario  suptilan prikaz i originalan komentar društveno-političkih pojava tranzicije u Hrvatskoj – stoji u obrazloženju nagrade što ga je jučer pročitala ravnateljica MSU-a i članica prosudbenog povjerenstva nagrade Snježana Pintarić.


Priznanja Tanji Dabo i Ladi Sega




Druga nagrada, u vrijednosti od 45 tisuća kuna, pripala je Neli Ružić za rad »Stolen future«, koji tematizira građansku kampanju za zaštitu devastiranog trogirskog motela istaknutog arhitekta Ivana Vitića, dok je treća nagrada (vrijedna 40 tisuća kuna) dodijeljena Vesni Mačković, autorici videorada »Pozdrav« u kojemu je ispričala vlastiti, u mnogočemu problematičan i bolan odnos s gradom Siskom u koji se doselila 1990. kao petnaestogodišnjakinja, ali bolest i izoliranost joj onemogućuju uspostavljanje komunikacije s gradom i stanovnicima. Vratila se trinaest godina kasnije, kad je grad već bio opustošen ratom, industrija zamrla, a građane obuzela depresija.


Posebna priznanja za iznimna ostvarenja na 9. godišnjoj izložbi T-HT@nagrada MSU pripala su Tanji Dabo, Ladi Sega iz Opatije i umjetničkom dvojcu Borku Vukosavu i Marini Paulenko.Uz Snježanu Pintarić i talijanskog kustosa Marca Scotinija, u nagradnom povjerenstvu sudjelovale su još fotografkinja Sandra Vitaljić sa zagrebačke Akademije dramske umjetnosti te muzejska savjetnica Nataša Ivančević, pomoćnica ravnateljice i voditeljica Odjela zbirki i Zbirke skulptura MSU-a.Izložba T-HTnagrada@MSU otvorena je do 26. ožujka, kad će biti obznanjena i nagrada publike, a ulaz je besplatan.