Četvrto izdanje

Rab Jazz Fest: Četiri dana vrhunskog jazza

Davor Hrvoj

Foto: H. HODAK

Foto: H. HODAK



RAB – Četvrti Rab Jazz Fest održan je u Rabu od 5. do 8. rujna u organizaciji Grada Raba i Pučkog otvorenog učilišta Rab.


Svojim nastupom u Parku Dorka otvorila ga je pjevačica Radojka Šverko. Pjevala je uz riječki trio – pijanista Vladimira Babina, kontrabasista Henryja Radanovića i bubnjara Tončija Grabušića. Izvodili su skladbe s albuma »As Time Goes By – Live at Jazz.hr«, što ga je snimila s istom postavom. Mnogobrojnu publiku očarala je predivnim, moćnim glasom i uvjerljivim interpretacijama poznatih pjesmama iz jazz i šlagerskog repertoara, među kojima i »Fragile«, »Cabaret« i »Kud plovi ovaj brod«, ali izvedenima na njezin prepoznatljiv način.


Iste večeri publika se u velikom broju okupila i na Trgu slobode – Pjaceti gdje je nastupio Vasil Hadžimanov Band, koji je izvodio skladbe sa svojeg novog albuma »Lines in Sand«. Oduševili su fusion izvedbama s elementima world musica. Očito je da su članovi sastava dobro proučili stvaralaštvo Joea Zawinula i jazz-rock, ali također da ne robuju već poznatim ostvarenjima, nego su spremni istraživati i upuštati se u nove glazbene avanture.


Posveta Rayu Charlesu




Druga festivalska večer, koja je zbog najave kiše održana u Zimskom kinu, započela je koncertom trija talijanskog bubnjara Jacoppoa Zanettea s gostom, američkim trubačem Jimom Marshallom. Pristupom mainstream jazza, uz uvjerljiva sola svih članova kvarteta, izvodili su uglavnom Zanetteove skladbe, ali i one slavnih jazz instrumentalista kao što su George Shearing i Sonny Rollins. Svirali su opušteno, nepretenciozno, prvenstveno za svoj užitk, a publika je to osjetila i nagradila pljeskom.


Foto: H. HODAK


Foto: H. HODAK



Glasan pljesak i dva dodatka izmamio je i slovenski pijanist i pjevač Uroš Perić, koji je nastupio uz gitarista Primoža Grašiča, bas gitarista Maria Mavrina i bubnjara Brunu Domitra. U programu posvećenom Rayu Charlesu izvodili su stilski raznolike pjesme koje je ovaj velikan proslavio, a s »Unchain My Heart«, »Georgia on My Mind«, »Crying Time«, »Hit the Road Jack« ili »Mess Around« ne može se pogriješiti, posebice ako netko tako dobro »skine« Raya Charlesa kao Perić.


Do kraja festivala koncerti su održani u Zimskom kinu. Nažalost, trubač Duško Gojković, najavljen kao zvijezda festivala, morao je zbog bolesti odustati od nastupa, no glazbenici, koji su za tu prigodu okupljeni da bi svirali s njim, na tonskoj su probi promijenili repertoar, prilagodili ga svojim afinitetima i održali sjajan koncert. Naime, radi se o kompetentnim instrumentalistima: klaviristu Renatu Chiccu, gitaristu Bruni Mičetiću, kontrabasistu Henryju Radanoviću i bubnjaru Ratku Divjaku, koji su održali lekciju kako se sviraju jazz standardi.


Tamara Obrovac i Branimir Gazdik


Pjevačica Tamara Obrovac predstavila je svoj novi album »TransAdriaticum«. Nastupila je uz glazbenike s kojima ga je ostvarila: stalnog suradnika, bubnjara Krunu Levačića te talijanske glazbenike: pijanista Stefana Battagliu i kontrabasista Salvatorea Maiorea. S ovim glazbenicima Tamara Obrovac ostvaruje novu glazbenu estetiku, komoran pristup i koncept blizak ECM produkciji.


Branimir Gazdik Quartet, koji je svojim nastupom otvorio posljednju večer festivala, predstavio je novi Gazdikov album »Link«, ali je odsvirao i nešto s prethodnog CD-a »Friendly«. Uz vođu sastava, bubnjara, u izvedbama autorskih skladbi raznolikog karaktera svirali su tenor i sopran saksofonist Lenart Krečič, klavijaturist Maasej Kovačević i bas gitarist Vedran Ružić, od reda vrhunski glazbenici koji se sjajno snalaze u fusionu, stilu koji je Gazdikova velika strast.


Foto: H. HODAK


Foto: H. HODAK



Kao i prethodnih godina, Rab Jazz Fest je zaključen koncertom koji je pokrenuo publiku. Naime, nastupio je Ansambl Jazz Salsa Philosophia, hrvatsko-slovenski sastav koji je posvećen latino izrazu. Izvodili su vlastite skladbe u raznim latino ritmovima koji mame na ples.


Šteta je što zbog kiše koncert nije održan na Trgu Municipium Arba, kako je prvotno najavljen, jer odaziv plesača bio bi veći, no bio je to prpošan svršetak festivala koji Rabljanima svake godine početkom rujna donosi četiri dana vrhunskog jazza.