Festival Kvarner

Purpur in Jeans izravno iz Kristalne dvorane

Svjetlana Hribar

S lanjske izvedbe popularnog koncerta »Purpur in jeans«

S lanjske izvedbe popularnog koncerta »Purpur in jeans«

Prvi put jedan koncert Festivala Kvarner prenosit će Hrvatska televizija, a program se do prosinca  nastavlja komornim koncertima u Operetti, što je omogućila talijanska tvrtka Fazzioli koja je festivalu stavila na raspolaganje koncertni klavir



OPATIJA Četiri koncerta – u terminima od rujna do prosinca – opatijskoj publici nudi završna ovogodišnja produkcija Festivala Kvarner, koji se u glazbenim krugovima afirmirao kao festival čije koncerte ne treba propustiti. O tome svjedoči i izravni prijenos Hrvatske televizije  iz Kristalne dvorane hotela Kvarner, kojim će – 27. rujna – široki auditorij biti uključen u koncert »Purpur in Jeans«.


 – Priznanje je to našem radu na koje smo čekali, kaže intendant Festivala, austrijski dirigent dr Michael Fendre, koji već godinama – uz pomoć malog tima – pokušava Opatiji vratiti glazbeni štih davnih vremena u kojima je Kvarner bio odrednica intelektualne kreme, pa time i glazbeničke.


Komorno muziciranje


Koncerti koji su u Kristalnu dvoranu prošlih godina doveli niz istaknutih glazbenih umjetnika, mladi ali izvrsni simfonijski orkestar najboljih studenata europskih akademija i ansamble koji izvode glazbu različitih razdoblja i stilova, privukli su pažnju muzičke javnosti, da bi ove godine festival napravio zaokret u programu i opredijelio se za komorno muziciranje.




– Izvođači četiri koncerta, od kojih će najpopularniji – Purpur in jeans – prenositi HTV, manji su ansambli, a osobno smatram da su se upravo za takvu glazbu u Opatiji stekli uvjeti, kaže Michael Fendre, tumačeći kako je Festival riješio jedan od gorućih problema – koncertni klavir:


– Tvrka Fazzioli dala nam je na korištenje jedan od svojih koncertnih klavira na rok od dvije godine, što znači da sad možemo krenuti u komorni koncertni repertoar, idealan za prostor Operette u kojem će se  održati  koncerti. Malo gdje se može naći tako akustički savršen prostor, pa k tomu još i vizualno atraktivan, a opet i u centru grada! Operetta svojom visinom dvorane od 15 metara i mogućnostima da se otvore novi prostori za publiku, predstavlja pravi akustički dragulj, idealan okvir  komornom muziciranju. To je prostor koji bi poželjele mnoge kulturne sredine, a ljepota Opatije i mir koji tu mogu imati glazbenici deset mjeseci godišnje – osim dva ljetna, koja treba ostaviti buci koja ide s turistima – upravo su stvoreni za ono što namjeravamo našim programima postići. Želimo se otvoriti vrsnim glazbenicima i ansamblima iz čitavog svijeta,  dovesti ih u Opatiju gdje će pripremati svoje programe, a onda – prije odlaska – prirediti jedan koncert za našu publiku. Ovdje se mogu održavati masterclasse, postoje svi uvjeti za smještaj, vježbanje, rad s mentorom, koncerte,  Operetta bi mogla biti glazbeni centar u budućnosti, ima čak i potencijal za studija, a može i udomiti umjetnike na rezidenciji!


Virtuozne izvedbe


Do kraja ove godine priređujemo koncert Bečkog klarinet trija koji će svirati glazbu Stravinskog, Berga, Milhauda i Bartoka (18. listopada); uslijedit će koncert »Od istoka do zapada« (24.listopada) u izvedbi komornog ansambla Purpur, a program završavamo 27. studenog Pure Sextetom, a na programu će biti dva seksteta – Rimskog-Korsakova i Korngolda. Nećemo »preskočiti« ni Festival čokolade, ponovo u suradnji s legendarnim Zotterom priređujemo Čoko-koncert, 5. prosinca! Htio bih još napomenuti da svojim programima ne želimo ekskluzivitet iako su glazbenici koje dovodimo – ekskluzivni. Želimo da svatko može naći koncert koji neće htjeti propustiti, dakle, nudimo najbolje u žanru koji se izvodi, jer na taj način dižemo nivo očekivanja i odgajamo publiku koja će ciljano dolaziti na koncerte, kaže dr. Fendre, obrazlažući kako će koncert 27. rujna (Purpur in Jeans) ponuditi virtuoznu izvedbu folk glazbe – od klezmera, preko tanga i milonge do irskog zvuka.

– Prošle godine to je bio najpopularniji program i publika je bila toliko oduševljena da smo ga odlučili ove godine ponovo prirediti, u malo drugačijem sastavu: pozvali smo najbolje soliste u tom žanru i očekujemo ludo zabavnu atmosferu. Isti program dva ćemo puta izvesti u Beču!


3×3


A sljedeće godine imamo na programu shemu 3×3 – tri klavirksa recitala, tri koncerta manjih i tri koncerta većih komornih sastava. U 2016. ćemo se vratiti i simfonijskoj glazbi! Program dakle imamo potpuno dogovoren, imamo i novog predsjednika udruge Festival Kvarner, to je Riccardo Marussi, a zahvaljujemo na podršci dr. Manfredu Matzku značajnoj ličnosti u Austriji ali i u Opatiji, te engleskoj novinarki Juliji Berg, Aldu Simperu… Polako se afirmira čvrsto jezgro festivala koji pretendira proširenjem i suradnjom s umjetnicima od Velike Britanije, preko Trsta, Beča do Njemačke!