Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
27. siječnja 2020.
Hrvatski sabor kulture

Prva nagrada skladbi Damira Smerdela

Prva nagrada skladbi Damira Smerdela
Prva nagrada skladbi Damira Smerdela
Autor:
Objavljeno: 28. studeni 2014. u 13:06 2014-11-28T13:06:10+01:00

Smerdel je uglazbio poznatu pejzažnu pjesmu »Jutro« velikog hrvatskog lirika moderne Vladimira Vidrića, te specifičan ugođaj pjesme prenio u svoju novu skladbu za veliki mješoviti zbor a cappella. Povjerenstvom je predsjedao stručni selektor Srećko Bradić, a na natječaj je ukupno bilo prijavljeno 11 skladbi

RIJEKA  Na natječaju Hrvatskog sabora kulture za 2014. godinu za nove skladbe stručno povjerenstvo dodijelilo je prvu nagradu autorskoj umjetničkoj skladbi »...kolo naoko Pana...« opatijskog dirigenta Damira Smerdela.

Smerdel je uglazbio poznatu pejzažnu pjesmu »Jutro« velikog hrvatskog lirika moderne Vladimira Vidrića, te specifičan ugođaj pjesme prenio u svoju novu skladbu za veliki mješoviti zbor a cappella. Povjerenstvom je predsjedao stručni selektor Srećko Bradić, a na natječaj je ukupno bilo prijavljeno 11 skladbi.

   Smerdelu je ovo već treća nagrada Hrvatskog sabora kulture za nove skladbe za zbor te nakon dva druga osvojena mjesta na uglazbljene Gervaisove stihove, dobiva prvu nagradu u zborskoj kategoriji, koja će, kao i prethodne, biti objavljena u izdanju HSK-a sljedeće godine.

   Svestrani Damir Smerdel završio je studij orkestralnog dirigiranja na venecijanskom i bolonjskom konzervatoriju gdje je stekao zvanje magistra umjetnosti, vodi dva zbora te radi u glazbenim školama u Opatiji i Delnicama. Prije nekoliko godina na njegovu inicijativu osnovan je i Opatijski komorni orkestar koji je do sada održao nekoliko vrlo uspješnih koncerata.

   – Skladanje za mene nije glavni poziv, ali mi u razdobljima godine kad imam manje obaveza ono pruža razbibrigu, promjenu u glazbenom izražavanju, u odnosu na dirigentski i pedagoški rad te svojevrsni »ispušni ventil«, obzirom da je nemoguće da mi ijedan dan prođe, a da nisam u doticaju s glazbom na ovaj ili onaj način – izjavio je dirigent i skladatelj Damir Smerdel. (K. C.)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze