Travanj i svibanj

Proljeće u Baški uz obilje sporta, zabave i gastroužitaka

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Predstojeći vikendi nudit će atraktivne programe za sve uzraste i ukuse. Proljetni šušur kreće već idućeg tjedna utrkom Mitas 4 Island MTB stage race. Bit će tu i Bašćanska rožica, udarni uskrsni i prvosvibanjski programi, a i nastavak svibnja uz B2B trail i megapopularnu Crnu ovcu



BAŠKA »Predsezona u Baški odlično je vrijeme za uživanje u sportu, kulturi i zabavi na idealnim proljetnim temperaturama. Bez obzira volite li više outdoor avanture, gastronomiju, umjetnost, glazbu ili jednostavno uživanje u idiličnim pejzažima, ovoga proljeća svima smo osigurali dovoljno razloga za posjet i uživanje u Baški« – tim je riječima sadržaje uklopljene u program Aktivnog proljeća u Baški jučer predstavila Ivana Kovačić, direktorica Turističkog ureda TZ-a Općine Baška. Nabrajajući sve što u idućim tjednima čeka Bašćane i posjetitelje tog popularnog turističkog središta, istakla je da proljetni šušur kreće već idućeg tjedna, za kad je najavljena već tradicionalna brdsko-biciklistička utrka Mitas 4 Island MTB stage race.


Od cvijeća do glazbe 


U znaku skupnog bicikliranja, nastavlja Kovačić, bit će i nastavak travnja, ali i svibnja, kad se i Baška uključuje u sveotočni program Krk bike story. Naravno, fokus naših travanjskih programa bit će okrenut Uskrsu i događanjima kojima ćemo nastojati uljepšati boravak u našem mjestu svima koji Bašku odaberu za mjesto provođenja blagdanskog razdoblja. Tako će program Uskrsa u Baški obogatiti prigodni koncert Katje Budimčić i Martina Marića, uz pratnju Matea Žmaka. Posljednji travanjski vikend, od 26. do 28. travnja, u to bi otočno mjesto mogao pak privući ljubitelje cvijeća i zelenila, i to zbog još jednog izdanja Baške rožice – festivala cvijeća koji će se iznova održati u parku između hotela Corinthia i Atrium Residence. Osim bogate ponude cvijeća, ljetnica i trajnica te svega što bi ljubiteljima mirisnog šarenila moglo pomoći u kompletiranju vlastitih vrtova i cvjetnjaka, Baška će tih dana biti i odredište brojnih sportsko-rekreacijskih, kulturnih i zabavnih druženja. U red takvih zasigurno spada i photo-hike pohod »Put k mjesecu«, za subotnju večer planirani nastup članova klape »Zvonimir« te koncertni program Hello spring acoustic u sklopu kojeg će se, u hotelu Forza, Bašćanima i njihovim gostima predstaviti sastav Nos tres. Istog vikenda priliku za prezentiranje svog klapskog repertoara dobit će i članovi klape Kaštadi, također u Forzi.


B2B trail, Crna ovca… 


Svibanjski slijed programa otvorit će svojim nastupom slovenski bend Čuki koji će pod šatorom podignutim pored hotela Corinthia uveseljavati posjetitelje Baške u prazničnoj, prvosvibanjskoj večeri. U tom razdoblju, ističu organizatori predsezonskih programa, zahuktat će se i outdoor događanja pa će se tako između 10. i 12. svibnja održati B2B trail – trkačka manifestacija tijekom koje će, također u okvirima Hello spring programa, pred Valamarovim hotelom Corinthia nastupiti članovi riječke skupine En face.




Kako je ljubiteljima zabave, sporta i rekreacije, ali i gastronomije već dobro poznato, od 17. do 19. svibnja u Baški se priprema i Crna ovca – Festival sporta, glazbe i bašćanske janjetine koji će i ovog puta biti jedan od centralnih programa bašćanske (pred)sezone – zaključila je Kovačić, ne zaboravivši spomenuti i izložbene i glazbene manifestacije kojima će se zaključiti prebogati svibanjski slijed događanja. Tako se u završnici svibnja, u organizaciji TZ-a najprije u galeriji Zvonimir priprema izložba radova slikarice Sanje Ipšić Randić nazvana »Izvan fokusa«, a potom i dvotjedna ulična fotoizložba u sklopu projekta Prijatelji mora, čiji je ovogodišnji radni naziv »Neusporedivo plavo – sjeverni Jadran«. I na koncu, zadnje večeri svibnja će u lounge baru campa Bunculuka, u sklopu programa Acoustic Baška, nastupiti krčki band Don Demižon & Ego3pizze.