Slikar trenutka

Prepuna Villa Angiolina: Predstavljanje monografije legendarnog Ive Kaline izazvalo velik interes

Aleksandra Kućel Ilić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Monografija je opsežna i sveobuhvatna, te predstavlja krunu dosadašnjih istraživanja o Ivi Kalini, čovjeku koji je za života ušao u legendu i to i ostao. Kalinino djelo je i danas živo i aktualno



OPATIJA »Čim se rodiš i pogledaš svijet, prestrašiš se. Najradije bi se vratio natrag. Ali prekasno. Već si rođen…« – ovu crticu napisao je legendarni hrvatski slikar Ivo Kalina, a zajedno s drugim njegovim pjesmama i pričama, te brojnim reprodukcijama likovnih ostvarenja, može ju se pronaći u opsežnoj monografiji tiskanoj na 370 stranica koja je predstavljena u Villi Angiolini u Opatiji. Monografiju »Ivo Kalina« uredili su Berislav Valušek (glavni urednik), te Ervin Dubrović i Milan Bešlić, a nakladnik je Hrvatski muzej turizma. Novac za njezino tiskanje osigurao je Grad Opatija, a financijsku podršku je pružilo i Ministarstvo kulture RH.


Monografija je predstavljena u Villi Angiolini ispunjenoj do zadnjeg mjesta, a baš kao što je činjenica da veliki Kalina nije slučajno odabrao Opatiju u kojoj je proveo značajan dio života, tako je činjenica i da njezina promocija nije bila slučajno baš jučer. Upriličena je, naime, na obljetnicu slikarove smrti, budući da je Ivo Kalina umro u Rijeci 24. srpnja 1995. godine. Uz ostalu uvaženu publiku, promociju je uveličao i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, obećavši ravnateljici Hrvatskog muzeja turizma Gabrijeli Krmpotić Kos iduću promociju upravo izašlog djela uskoro u Rijeci, nakon čega se može očekivati i njezino predstavljanje pred zagrebačkom publikom.



Tri godine istraživanja




Uz ravnateljicu HMT-a Gabrijelu Krmpotić Kos i gradonačelnika Opatije Ivu Dujmića u ulozi domaćina, upravo u danima kad se slave Sveti Jakov i Dan Grada Opatije – pa je pravo vrijeme za prisjećanje na značajne ljude koji su ovdje živjeli i stvarali – o nastajanju knjige, njezinom sadržaju, ali i osebujnosti autora kojemu se »možda nismo dovoljno odužili«, govorili su Valušek, Dubrović i Bešlić.


Berislav Valušek je između ostalog rekao kako riječ »kalina« znači mjesto gdje se sakuplja voda, mjesto gdje se napaja, pa je izrazio nadu kako će se publika još dugo moći »napajati« s kaline koju joj je autor Kalina ostavio u naslijeđe. Dubrović i Bešlić su se prisjetili mnogih godina nezaboravnih druženja s Ivom Kalinom, njegovih slikarskih dostignuća, ali i duhovitih monologa i iskričavih dosjetki. Kako se moglo čuti tijekom promocije, objavljena monografija je opsežna i sveobuhvatna, te predstavlja krunu dosadašnjih istraživanja o Ivi Kalini, čovjeku koji je za života ušao u legendu i to i ostao.


Uz brojne pobornike Kalininog stvaralaštva, promociju posvećenu njegovom liku i djelu s posebnom je pažnjom iz prvog reda pratila njegova udovica Anita Baričević Kalina kojoj je opatijski gradonačelnik uručio cvijeće i primjerak knjige.– Tri godine istraživanja, prikupljanja materijala i široke suradnje s nizom nacionalnih i lokalnih muzejskih te galerijskih institucija, ali i brojnih privatnih kolekcionara i galerija, bile su potrebne za izradu ove raskošne likovne monografije. Hrvatski muzej turizma kao izdavač ovog vrijednog i nadasve značajnog izdavačkog pothvata nastavlja sa svojom bogatom tradicijom izdanja kojima se promovira Opatija, kultura i umjetnost u Opatiji.


Pionir hrvatske apstrakcije


Veliki hrvatski slikar Ivo Kalina (1925. – 1995.) pionir je hrvatske apstrakcije, sudionik bitnih promjena u umjetnosti, društvu i politici. On nije bio tek pasivni promatrač ili slučajni suputnik, već aktivni promicatelj vrijednosti i vrijednosnih sustava u koje je vjerovao. Kalinino djelo je i danas živo i aktualno i znači (i zrači) snagu izraza vremena u kojemu je stvarao, kao i izvanvremensku kategoriju koja je dijelom svake umjetnosti – ako ona to jest. Kolaži, kaligrafije, apstrakcije, asocijativne apstrakcije, portreti, aktovi, pejzaži, vedute… svjedoče staru istinu o slikaru koji, ma koliko bio različit i bogat u tematici, ikonici ili slikopisu, uvijek slika samo jednu istu sliku. Jer Kalina je bio slikar trenutka, geste, zanosa, strasti i temperamenta. Osoba koja nije gradila sliku već ju je stvarala u dahu, bez priprema, bez kalkulacija i bez – straha – naveli su iz Hrvatskog muzeja turizma. Prema riječima ravnateljice HMT-a Krmpotić Kos, »ovom raskošnom likovnom monografijom Hrvatski muzej turizma trajno obilježava bogato umjetnikovo stvaranje te nastavlja i dalje promovirati čuveno liburnijsko svjetlo«.