Odlazak velikana

Preminuo Branko Lustig, dvostruki oskarovac i jedan od najvećih filmaša u povijesti Hrvatske

Hina

Branko Lustig / Foto: Novi list

Branko Lustig / Foto: Novi list

Oscara je dobio za filmove »Schindlerova lista« Stevena Spielberga (1993.) i »Gladijator« Ridleya Scotta (2000.), za koje je nagrađen i Zlatnim globusom.



 Istaknuti filmski producent i dvostruki dobitnik Oscara Branko Lustig preminuo je u četvrtak u Zagrebu u 87. godini.


Branko Lustig rodio se u Osijeku 10. lipnja 1932.


Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i BergenBelsen. Većina članova njegove obitelji su nestali u koncentracijskim logorima širom Europe. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u Schindlerovu listu, film Stevena Spielberga, kojem je pomogao uvjerljivo prikazati mučne scene iz koncentracijskih logora.




Početkom pedesetih studirao je glumu na Kazališnoj akademiji u Zagrebu, te radio na filmu, isprva kao organizator snimanja, potom kao pomoćnik redatelja, direktor filma i producent u ukupno više od 100 hrvatskih, koprodukcijskih i stranih filmova.


Među filmovima na kojima je radio ističu se »Limeni bubanj« V. Schlöndorffa iz 1979. i »Sofijin izbor« A. J. Pakule iz 1982. Nakon rada na seriji »Vjetrovi rata« (1983.) odlazi u SAD gdje za televizijsku seriju »Ratovi za drogu: priča Camarena« (1990.) dobio nagradu Emmy.


Oscara je dobio za filmove »Schindlerova lista« Stevena Spielberga (1993.) i »Gladijator« Ridleya Scotta (2000.), za koje je nagrađen i Zlatnim globusom.


U njegovoj bogatoj biografiji ističu se i »Pad crnog jastreba« (2001.), »Kraljevstvo nebesko« (2005.), »Dobra godina (2006.), »Američki gangster« (2007.) i »In Between Engagements« (2014.)


Prije deset godina Lustig se odlučio vratiti u Hrvatsku gdje je bio predsjednik Festivala tolerancije – Festivala židovskog filma.


Ove je godine proglašen počasnim građaninom grada Zagreba za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb.


»Moj broj je A3317. Dalek je put od Auschwitza do ove pozornice. Umirući su mi ostavili u amanet da – ako preživim – pričam kako je bilo«, rekao je Lustig kada je kao najbolji producent nagrađen Oscarom za Schindlerovu listu.


Sućut ministrice kulture


Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut obitelji preminuloga filmskoga producenta, istaknuvši da je njegova uloga u hrvatskome društvu bila velika, a njegov gubitak još i veći. Branko Lustig bio je veliko ime u hrvatskoj i međunarodnoj kinematografiji, dobitnik Oscara, ali i puno više od toga, rekla je ministrica Obuljen Koržinek novinarima ispred Banskih dvora.


“Imao je veliku ulogu u društvu zadnjih godina. Promovirao je kulturu sjećanja, pokrenuo prvo Festival židovskog filma i nakon toga Festival tolerancije i svjedočio je svojim životom o tome kako se ti strašni zločini koje je preživio ne smiju zaboraviti, ali je slao poruku uključivosti, tolerancije i ono što je uvijek govorio – da je oprostio ali da nije zaboravio”, rekla je Obuljen Koržinek.


“Tako da je njegova uloga u hrvatskom društvo velika, a njegov gubitak još i veći”, istaknula je ministrica kulture.