Roman o ljubavi

Predstavljena nova knjiga Mani Gotovac “Rastanci”, autoricu spriječila bolest

Zdenko Duka

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Mani Gotovac je knjigu posvetila Seneki, svojem drugom suprugu Željku Senečiću, istaknutom filmskom scenografu, slikaru, piscu i redatelju koji je umro početkom 2018. godine



ZAGREB – U baru Botaničar predstavljena je nova knjiga teatrologinje i spisateljice Mani Gotovac »Rastanci«, koju je izdao VBZ.


»Rastanci« je već deveta knjiga Mani Gotovac, roman, najavljena je kao priča o cjeloživotnoj ljubavi.


Promocija je održana bez autorice koja nije mogla doći zbog bolesti. Mani Gotovac je knjigu posvetila Seneki, svojem drugom suprugu Željku Senečiću, istaknutom filmskom scenografu, slikaru, piscu i redatelju koji je umro početkom 2018. godine.




Životna ljubavna priča »Rastanaka« obuhvaća vremenski raspon od 1974. do 2018. godine, a njezini su glavni protagonisti Luz (ona) i Luv (on).


Urednik Drago Glamuzina ukratko je prepričao četiri poglavlja ove, kako je rekao, čvrsto strukturirane knjige. U prvom poglavlju se zaljubljuju, inače su oboje u braku. Ostavljaju svoje supružnike i vjenčaju se. U drugom poglavlju pojavljuju se problemi, Luz je ljubomorna, uvjerena je da je Luv vara i ona ulaže silnu energiju da sve druge istjera iz njihovog odnosa. Treće poglavlje prati njihov život nakon prekida, poslije prekida razdoblje je prijateljstva, a epilog opisuje njezinu situaciju poslije Luvove smrti.


Spisateljica je uspjela zadržati i kronologiju događaja kroz pet desetljeća i osjećaj za trenutak, osjećaj da svaka scena biva doživljena kao da se dogodila i kao da je napisana u istom trenutku. Ritam pripovijedanja nas stalno drži u napetosti, kazala je profesorica komparativne književnosti Andrea Zlatar.



Književnik i predsjednik Hrvatskog društva pisaca Zoran Ferić istaknuo je kako knjiga osvještava koje su, na neki način, bile prednosti života u 70-im godinama kod nas, te se prednosti danas na svaki način pokušavaju javno uniziti. Ali, jedna od prednosti svakako je sloboda, kazao Ferić. Često se danas to vrijeme prikazuje kao olovno, ali prezentna je bila sloboda na raznim razinama – seksualna, ljubavna. Luz i Luv putuju u Veneciju i europske gradove, druže se s umjetnicima iz cijelog svijeta. To dvoje ljudi je tada živjelo od umjetnosti a to se danas teško može zamisliti, kazao je Ferić.


Mani Gotovac je u intervjuu Hini kazala da je njezina knjiga o rastancima u jednoj epohi, da u knjizi piše o jednom vremenu kad je posvuda titrala umjetnost, kad smo bili puno optimističniji nego danas.


U »Rastancima« su likovi i brojne figure naše kulturne scene od sredine sedamdesetih do danas. Oni su tu, ali su događaji u kojima sudjeluju, navodno, izmišljeni. Autorica ističe kako je pogon njezine najnovije knjige – izmišljanje, »od najsitnijih banalnosti do najkrupnijih stvari«, a knjigu i otvara napomenom kako su događaji u njoj izmišljeni, iako imena i prezimena »ponekad stižu iz zbilje«.