14. ZFF

Predstavljen program Zagrebačkog filmskog festivala, dominiraju žene i trileri

Maja Hrgović

Foto ZFF

Foto ZFF

U ponudi festivala koji se održava od 12. do 20. studenoga su komedije, drame, ali i dosad najveći broj trilera – najavio je Boris T. Matić



ZAGREB Prvi put će se otvorenje Zagrebačkog filmskog festivala moći pratiti i u Rijeci – virtualno, putem live streaminga u Art-kinu »Croatia«. Bit će to 12. studenoga. Program 14. izdanja ZFF-a, u kojemu će se 33 naslova natjecati za nagradu »Zlatna kolica«, predstavljen je jučer na konferenciji za novinare u dvorani »Müller« kina »Europa«, jednoj od festivalskih lokacija (osim u »Europi«, filmovi će se od 12. do 20. studenoga prikazivati i u Muzeju suvremene umjetnosti, Goethe institutu, Dokukinu KIC i u F22 – novoj akademijskoj sceni).


Što se tiče dugometražnog igranog programa u kojem je 13 filmova, ovogodišnji će festival biti tematski i žanrovski najraznovrsniji. Direktor ZFF-a Boris T. Matić izdvojio je iz konkurencije nekoliko favorita.



Festival će prikazati stotinjak filmova u različitim programima, od kjih će se za »Zlatna kolica« natjecati njih 33 – 13 dugometražnih, 10 kratkometražnih i 10 iz programa Kockice. U Zagreb dolazi i veliki broj gostiju – njih više od 120, među kojima je i proslavljeni rumunjski redatelj Cristi Puiu koji će prikazati svoj zadnji film »Sieranevada«, crnogumornu obiteljsku dramu snimljenu u koprodukciji s Hrvatskom.




Puiu je »stari znanac« festivala – njegov film »Cigarete i kava« je na drugom izdanju dobio nagradu za najbolje kratkometražno ostvarenje, a kasniji filmovi »Aurora« i »Smrt gospodina Lazarescua«, prikazivani su u natjecateljskim programima.


Na festival dolazi i britanski scenarist Tony Grisoni, koautor nove HBO-ove serije »Mladi papa« Paola Sorrentina o fiktivnom američkom kardinalu Lennyju Belardu koji postaje papa Pio XVIII, a glumi ga Jude Law, te njemački filmaš Andreas Dresen kojemu će se prirediti retrospektiva.



Glavni program


– U ponudi su komedije, drame, ali i dosad najveći broj trilera, među kojima su »Noćne životinje« Toma Forda, dobitnika Nagrade žirija u Veneciji, i »Psi« rumunjskog redatelja Bogdana Mirice, nagrađenog u Cannesu. Tu su i belgijski »Flamansko nebo« Petera Monsaerta te »Miran čovjek« kinesko-kanadskog redatelja Johnnyja Maa.


Čak četiri dugometražna igrana filma režijski potpisuju žene, što je također rekord i to nam je osobito drago. Uz Hanu Jušić (»Ne gledaj mi u pijat«) i Katarinu Zrinku Matijević (»Trampolin«), tu je i izraelska autorica Maysaloun Hamoud, gošća 14. ZFF-a koja će u Zagrebu predstaviti šarmantni izraelsko-francuski film »Dva svijeta« o tri mlade Arapkinje u Tel Avivu koje balansiraju između urbanog života i tradicionalnih obiteljskih vrijednosti, te gruzijska autorica Rusudan Glurjidze s autobiografskom dramom »Kuća drugih«, istaknuo je Matić.


Glavni program, tradicionalno posvećen prvim i drugim filmovima, zanimljiv je i zbog širokog generacijskog raspona autora, od 26-godišnjeg francuskog redatelja Morgana Simona (»Okus tinte«) do etabliranog glumca ali redateljskog debitanata Rade Šerbedžije (»Oslobođenje Skoplja«, koji je režirao s Danilom Šerbedžijom).Film otvorenja bit će, Matićevim riječima, »topla filmska priča s hladnog sjevera«. Radi se o finskom filmu, laureatu programa Izvjestan pogled u Cannesu, biografskom filmu »Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija u režiji Juhe Kuosmanena.

»Zlatni bicikl«


– Pažnju ljubitelja »feelgood filmova« mogla bi privući i srpska bajka za odrasle u režiji Srđe Penezića »Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato« sa Slavkom Štimcem, jednom od najpoznatijih glumačkih zvijezdi bivše države, koji će biti i gost 14. ZFF-a, najavio je Matić, istaknuvši da je ovogodišnje izdanje rekordno i po udjelu filmova s hrvatskim produkcijskim potpisom.


Od programskih noviteta izdvojena je Kinolektira u sklopu koje će 19. studenoga biti obilježeno 20 godina od nastanka kultnog filma Davida Cronenberga »Sudar« (Crash), projekcijom tog filma u prisustvu australsko-kanadske glumice Deborah Kare Unger koja je u filmu ostvarila glavnu ulogu. Najavljene su i takozvane inkluzivne projekcije, zahvaljujući kojima će festival moći pratiti slijepe i slabovidne te gluhe i osobe s oštećenjima sluha.


– Program »Ponovno s nama« okupit će autore čije smo prethodne filmove gledali na ranijim festivalskim izdanjima, a glavna novost jest da program ove godine postaje natjecateljskog karaktera – pobjedničkom filmu pripast će nagrada »Zlatni bicikl«, što je rezultat naše težnje da sustavno pratimo rad »starih« ZFF-ovih autora – istaknula je Selma Mehadžić.