Šimun Kožičić Benja

Predstavljen pretisak “Misala hruackog”: Krunsko djelo riječke glagoljske tiskare

Kim Cuculić

Sanja Zubčić, Anica Nazor i Mateo Žagar / Snimio Ivica TOMIĆ

Sanja Zubčić, Anica Nazor i Mateo Žagar / Snimio Ivica TOMIĆ

Modruški biskup osnovao je 1530. godine glagoljsku tiskaru u Rijeci i do 1531. priredio je i glagoljicom tiskao šest knjiga, a »Misal hruacki« neiscrpno je vrelo za analizu i nepresušna riznica podataka



 Pretisak izvornika »Misala hruackog« iz 1531. godine, iz riječke glagoljske tiskare biskupa Šimuna Kožičića Benje, predstavljen je u dvorani izložbe »Glagoljica« Sveučilišne knjižnice Rijeka. Ovaj pretisak, s transliteracijom i komentarima, izniman je izdavački projekt Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Sveučilišne knjižnice Rijeka. Na važnost tog projekta ukazala je ravnateljica Sveučilišne knjižnice Rijeka Senka Tomljanović, dok je glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić istaknula da se radi o jednom od najambicioznijih tiskarskih poduhvata na hrvatskom tlu i jednom od bisera riječke tiskare.


Urednik izdanja prof. dr. sc. Mateo Žagar kazao je da u latinicu preslovljen glagoljski »Misal hruacki« prati faksimilno kritičko izdanje, a ova se presnimljena i preslovljena knjiga – svaka u svojem svesku – sada namjenjuje poštovateljima u povijest zapisane hrvatske riječi.


Na život i djelo Šimuna Kožičića Benje osvrnula se akademkinja Anica Nazor, podsjetivši da je modruški biskup i osnivač glagoljske tiskare u Rijeci rođen 1460. u uglednoj zadarskoj patricijskoj obitelji. Nakon što su Turci upali u Modruš, Benja odlazi u Rijeku gdje 1530. godine osniva glagoljsku tiskaru. Do 1531. priredio je i glagoljicom tiskao šest knjiga: »Psaltir«, »Oficij rimski«, »Misal hruacki«, »Knjižice krsta«, »Knjižice od žitija rimskih arhijerejov i cesarov« te »Od bitija redovničkoga knjižice«.




Anica Nazor kazala je da su sva ta izdanja ukusno grafički opremljena, a napomenula je i da su te knjige najvažnija vrela o riječkoj glagoljskoj tiskari. Kožičić je pokrenuo tiskaru u kući svojega prebivališta u Rijeci, a knjige je tiskao o vlastitom trošku. Šimun Kožičić Benja preminuo je u Zadru 1536. godine.


Objavljivanje pretiska izvornika »Misala hruackog« dr. sc. Sanja Zubčić s riječkog Filozofskog fakulteta ocijenila je kao ključan kulturološki događaj u Rijeci ove godine, uz dobivanje titule Europske prijestolnice kulture. Zubčić je govorila i o tradiciji objavljivanja kritičkih izdanja, kojima hrvatska filologija baš i ne obiluje. Za »Misal hruacki« istaknula je da je to krunsko djelo riječke glagoljske tiskare, koje predstavlja neiscrpno vrelo za analizu i nepresušna je riznica podataka. Na kraju izlaganja Sanja Zubčić je naglasila da je vrijeme da se Rijeka Šimunu Kožičiću Benji oduži prigodnim spomenikom.