Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. rujna 2019.
Šimun Kožičić Benja

Predstavljen pretisak "Misala hruackog": Krunsko djelo riječke glagoljske tiskare

 Sanja Zubčić, Anica Nazor i Mateo Žagar / Snimio Ivica TOMIĆ
Sanja Zubčić, Anica Nazor i Mateo Žagar / Snimio Ivica TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 20. listopad 2016. u 10:33 2016-10-20T10:33:44+02:00

Modruški biskup osnovao je 1530. godine glagoljsku tiskaru u Rijeci i do 1531. priredio je i glagoljicom tiskao šest knjiga, a »Misal hruacki« neiscrpno je vrelo za analizu i nepresušna riznica podataka

 Pretisak izvornika »Misala hruackog« iz 1531. godine, iz riječke glagoljske tiskare biskupa Šimuna Kožičića Benje, predstavljen je u dvorani izložbe »Glagoljica« Sveučilišne knjižnice Rijeka. Ovaj pretisak, s transliteracijom i komentarima, izniman je izdavački projekt Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Sveučilišne knjižnice Rijeka. Na važnost tog projekta ukazala je ravnateljica Sveučilišne knjižnice Rijeka Senka Tomljanović, dok je glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić istaknula da se radi o jednom od najambicioznijih tiskarskih poduhvata na hrvatskom tlu i jednom od bisera riječke tiskare.

Urednik izdanja prof. dr. sc. Mateo Žagar kazao je da u latinicu preslovljen glagoljski »Misal hruacki« prati faksimilno kritičko izdanje, a ova se presnimljena i preslovljena knjiga – svaka u svojem svesku – sada namjenjuje poštovateljima u povijest zapisane hrvatske riječi.

Na život i djelo Šimuna Kožičića Benje osvrnula se akademkinja Anica Nazor, podsjetivši da je modruški biskup i osnivač glagoljske tiskare u Rijeci rođen 1460. u uglednoj zadarskoj patricijskoj obitelji. Nakon što su Turci upali u Modruš, Benja odlazi u Rijeku gdje 1530. godine osniva glagoljsku tiskaru. Do 1531. priredio je i glagoljicom tiskao šest knjiga: »Psaltir«, »Oficij rimski«, »Misal hruacki«, »Knjižice krsta«, »Knjižice od žitija rimskih arhijerejov i cesarov« te »Od bitija redovničkoga knjižice«.

Anica Nazor kazala je da su sva ta izdanja ukusno grafički opremljena, a napomenula je i da su te knjige najvažnija vrela o riječkoj glagoljskoj tiskari. Kožičić je pokrenuo tiskaru u kući svojega prebivališta u Rijeci, a knjige je tiskao o vlastitom trošku. Šimun Kožičić Benja preminuo je u Zadru 1536. godine.

Objavljivanje pretiska izvornika »Misala hruackog« dr. sc. Sanja Zubčić s riječkog Filozofskog fakulteta ocijenila je kao ključan kulturološki događaj u Rijeci ove godine, uz dobivanje titule Europske prijestolnice kulture. Zubčić je govorila i o tradiciji objavljivanja kritičkih izdanja, kojima hrvatska filologija baš i ne obiluje. Za »Misal hruacki« istaknula je da je to krunsko djelo riječke glagoljske tiskare, koje predstavlja neiscrpno vrelo za analizu i nepresušna je riznica podataka. Na kraju izlaganja Sanja Zubčić je naglasila da je vrijeme da se Rijeka Šimunu Kožičiću Benji oduži prigodnim spomenikom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.