U znaku obljetnica hrvatskih muzeja

Posljednjeg dana u siječnju nova Noć muzeja, evo što će sve donijeti

Kim Cuculić

S prošlogodišnje Noći muzeja u Rijeci / Foto Marko GRACIN

S prošlogodišnje Noći muzeja u Rijeci / Foto Marko GRACIN

Jubilarna 15. Noć muzeja povezana je s 200 godina Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine, i sa 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. godine



ZAGREB  Petnaesta Noć muzeja održat će se 31. siječnja, a tema su velike obljetnice hrvatskih muzeja.


Manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, tijekom proteklih godina prerasla je u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Kako ističu autorice i voditeljice Noći muzeja mr.sc. Dubravka Osrečki Jakelić i mr.sc. Vesna Jurić Bulatović, manifestaciju Noć muzeja u proteklim godinama gradili su muzealci svojim programima, publika koja je iz godine u godinu podržavala manifestaciju, ukupna javnost, mediji i partneri.



Prošle su 184 godine od osnivanja Narodnog muzeja, 152 godine od osnivanja Strossmayerove galerije starih majstora, 142 godine od osnivanja Prirodoslovnog muzeja… Tema Noći muzeja 2020.godine bit će prigoda da hrvatski muzealci još jednom podsjete na važnost »muzejske povijesti, sadašnjosti i budućnosti«. Komuniciranje javnosti različitih sadržaja – od muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja, do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, otvorili su neslućene mogućnosti prezentacije muzejskih sadržaja.





Promocija muzeja


– Na temelju brojnih anketa, istraživanja stavova posjetitelja hrvatskih muzeja te kvalitetne evidencije posjeta muzejima i drugim baštinskim ustanovama, može se reći da je više od 5.000.000 posjetitelja pohodilo hrvatske muzeje proteklih 15 godina tijekom održavanja manifestacije. Jedan od najznačajnijih dosega manifestacije je promocija muzeja i muzejske struke i stvaranje nove publike, jer su brojni posjetitelji u Noći muzeja »otkrili« muzeje, da bi kasnije postali stalna publika. Stoga je važno jubilarnu Noć muzeja povezati s dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. godine, ističu organizatori.


Aktualne teme


Ove dvije velike obljetnice – Arheološkog muzeja Split i Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, prigodan su poticaj muzealcima da aktualiziraju sljedeće teme o kojima vrijedi šire govoriti i ukazati brojnim programima u hrvatskim muzejima i baštinskim ustanovama u Noći muzeja 2020: relevantnost muzeja u suvremenom društvu i budućem razvoju, muzejski velikani i osobnosti koje su zadužile hrvatsku kulturu, muzeji kao mjesta susreta i stjecanja novih znanja, odnos muzeja i lokalne zajednice, utjecaj muzeja u stvaranju pozitivnog javnog mijenja, muzeji i kulturne i kreativne industrije, muzeji i održivi razvoj kulturnog turizma, muzejska arhitektura i infrastruktura, novi muzeji, nove tehnologije i nova publika.