Puk'o nam je film

Podrška europskih redatelja: Uplitanja vlade u HAVC dubinski zabrinjavajuće

Hina

Izražavamo punu podršku nastojanjima Društva hrvatskih filmskih redatelja u obrani našeg bivšeg potpredsjednika Hrvoja Hribara te pozivamo Vladu Republike Hrvatske da bez odgode usvoji zahtjeve inicijative Puk'o nam je film, dodao je predsjednik FERA Dan Clifton



ZAGREB Predstavnici Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata izrazili su zadovoljstvo današnjim sastankom u Uredu predsjednice RH gdje su o aktualnim događanjima oko Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) razgovarali sa savjetnicima predsjednice Vitom Turšićem i Renatom Margaretić Urlić.


»Dojmovi su isti kao nakon jučerašnjeg sastanka s premijerom Plenkovićem, dali su nam potporu u očuvanju HAVC-a i ne dopuštaju demontažu sustava, a složili smo se i kako bi trebalo korigirati dvosmislenosti i nejasnoće u tumačenju zakona koje su možda i dovele do cijele ove zbrke«, izjavio je redatelj Zrinko Ogresta za Hinu.


Po njegovim riječima, u Uredu predsjednice dobili su potporu i »u ljudskom smislu« s obzirom na »silnu stigmatizaciju« filmske zajednice. »Ne dopuštaju da se ikoga neutemeljeno vrijeđa da su kriminalci i lopovi jer niti revizija to nije utvrdila«, dodao je.




Sastankom u Uredu predsjednice zadovoljan je i redatelj Danilo Šerbedžija, koji je istaknuo kako je »svima stalo da se stiša hajka i da se radi na poboljšanju sustava koji je uspješan i koji radi dobro«.


»Reviziju treba poštivati, to nitko ne negira, no glavna stvar zbog koje je ona dala negativno mišljenje je različito čitanje zakona. Osam godina u HAVC-u se radilo isto, zakon se čitao drugačije, a pritom ni revizija nije isto tretirala Ministarstvo kulture i HAVC«, ustvrdio je.


Na sastanku su još bili producenti Tamara Babun i Hrvoje Osvadić te redatelj Branko Schmidt, koji je rekao kako će savjetnici prenijeti predsjednici njihove stavove te kako vjeruje da su, iako ona nije bila na sastanku, naišli na puno razumijevanje.


Idući tjedan predstavnici redatelja i producenata trebali bi se sastati i s predsjednikom Hrvatskog sabora Božom Petrovom.


Hrvatskim kolegama potporu dala i FERA


Nakon Odbora Europske filmske akademije te bivše zastupnice u Europskom parlamentu Doris Pack, potporu filmašima u njihovim nastojanjima da sačuvaju neovisnost hrvatskog filma od politike dalo je i Udruženje europskih filmskih redatelja (FERA).


»FERA u potpunosti podržava manifest inicijative Puk’o nam je film, koji do danas ima više od 700 potpisnika, a u kojemu se zahtijeva nužnost očuvanja neovisnosti sustava potpora audiovizualnom stvaralaštvu te sloboda kulturnog i umjetničkog izričaja iz članka 69 Ustava RH«, stoji u priopćenju, objavljenom u petak i na web stranicama Udruženja.


Predsjednik FERA Dan Clifton izjavio je kako je »pokušaj uplitanja hrvatske vlade u slobodu i nezavisnost Hrvatskog audiovizualnog centra dubinski zabrinuo sve europske filmske autore«.


»Izražavamo punu podršku nastojanjima Društva hrvatskih filmskih redatelja u obrani našeg bivšeg potpredsjednika Hrvoja Hribara te pozivamo Vladu Republike Hrvatske da bez odgode usvoji zahtjeve inicijative Puk’o nam je film«, dodao je.


FERA je osnovana 1980. kao jedina organizacija koja predstavlja redatelje na europskoj razini. Okuplja 35 redateljskih udruga iz 29 zemalja i predstavlja više od 20 tisuća europskih filmskih i televizijskih redatelja.