Festival Opatija

Otkazana opera ‘Ero s onoga svijeta’ na Ljetnoj pozornici

Aleksandra Kućel Ilić

HNK u Zagrebu prema svojem Pravilniku  ne može održati događaj na otvorenom ako je temperatura zraka ispod 20 stupnjeva, vlažnosti iznad 80 posto i vjetra iznad dva m/s, a čini se da će baš takvi uvjeti biti ove subote, kada je izvedba planirana



OPATIJA Neugodna situacija u Opatiji – otkazuje se dugo najavljivana opera »Ero s onoga svijeta«, koja se trebala održati na Ljetnoj pozornici u subotu, 23. lipnja navečer. Po ocjeni mnogih jedan od najljepših teatara na otvorenome, zbog činjenice da ne raspolaže pomičnim krovom, a vremenske prilike za subotnju večer su prema prognozama nestabilne, umjesto užitka pod vedrim nebom, ljubitelje opere će dočekati – povrat novca za kupljene karte. To su nam jučer potvrdili iz Festivala Opatija.


– Poštovana publiko, otkazuje se održavanje opere »Ero s onoga svijeta«, predviđene za subotu 23. lipnja na Ljetnoj pozornici zbog najave nepovoljnih vremenskih uvjeta. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu prema svojem Pravilniku o uvjetima za nastup umjetnika na otvorenom (čl.3., st. 1. i 2.) ne može održati događaj na otvorenom ako je temperatura zraka ispod 20 stupnjeva, vlažnosti iznad 80 posto i vjetra iznad dva m/s, a na žalost se upravo takvi nepovoljni vremenski uvjeti po službenoj procjeni Državnog hidrometeorološkog zavoda predviđaju za Opatiju 23. lipnja u večernjim satima. Iz tog razloga Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ne može navedenog datuma održati nastup na Ljetnoj pozornici.


Ništa od Gervaisa


Povrat novca za ulaznice moguće je ostvariti na mjestima gdje su kupljene. Za ulaznice kupljene online sustavom »Moje karte«, novac će biti vraćen na karticu. Povrat novca za ulaznice kupljene na blagajnama Festivala Opatija moguće je ostvariti od subote, 23. lipnja 2018. od 20.30 sati do 22 sata na blagajni na ulazima u Ljetnu pozornicu, kao i u redovno radno vrijeme ustanove Festival Opatija, radnim danom od 8 do 16 sati na adresi Zert bb, Opatija – kaže se u priopćenju Festivala Opatija.




Neobičnu situaciju kakva se u Opatiji ne pamti, jučer je prokomentirao ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković, naglasivši da uslijed otkazivanja opere troškova za Festival Opatiju neće biti, ali i istaknuvši da se radi isključivo o odluci HNK-a Zagreb.


– Kada se održavaju opere na otvorenome, prema njihovom pravilniku vremenski uvjeti moraju biti onakvi kao što je navedeno u priopćenju. Službene prognoze kažu da vremenski uvjeti u petak i subotu navečer neće biti pogodni za sadržaje na otvorenom i zbog toga, na žalost, opere u subotu u Opatiji neće biti. Treba reći i da je navedena opera prevelika i ne može stati u Gervais, koji je inače predviđen kao rezerva za održavanje predstava u slučaju kiše i loših vremenskih uvjeta na Ljetnoj pozornici.


Skroman odaziv


Nije se zasad govorilo o novom terminu za održavanje opere, jer imamo posložen program za cijelo ljeto, a također, moram reći i da nije određen rezervni datum kada bi se opera mogla održati i to zbog zauzetosti ansambla HNK-a Zagreb. Odluka da se »Ero s onoga svijeta« otkaže je isključivo njihova, a s naše strane problema ne bi bilo. Ovakvi su slučajevi u praksi vrlo rijetki, no svejedno bismo imali unaprijed dogovoreni rezervni termin, no to zbog njihovih obveza i drugih nastupa nije bilo moguće – rekao je Gigante Dešković, po čijim riječima »protiv vremena ne možemo, a očito ni Ero s onoga svijeta ne može protiv birokratskih pravilnika«.


Dodao je i da odaziv publike nije bio velik, te je prodano oko 600 ulaznica za ovu operu, što je uobičajeni prosjek prodanih ulaznica za slične sadržaje, dok su primjerice za mjuzikl »Mamma Mia«, koji je na rasporedu u četvrtak, 28. lipnja sve karte već planule i sada se razmišlja o uvođenju dodatnog sektora kako bi se izašlo ususret publici.