Predstavljena knjiga "O glazbi"

Zvonimir Berković – istinski zaljubljenik i poznavatelj glazbe

Kim Cuculić

Premda je većina Berkovićevih tekstova o glazbi napisana 1960-ih i 1970-ih godina, toliko su aktualni da se čini kao da su pisani danas



RIJEKA Knjiga »O glazbi« Zvonimira Berkovića, koju je priredila glazbena kritičarka Bosiljka Perić Kempf, predstavljena je u riječkoj knjižari »Ribook«. Riječ je o novom naslovu biblioteke »U prvom licu« izdavača Mala zvona.


Kako je na predstavljanju knjige kazala Svjetlana Hribar, urednica i novinarka Novog lista, knjiga »O glazbi« donosi tekstove koje je filmski redatelj, erudit i sjajan pisac Zvonimir Berković tijekom nekoliko desetljeća pisao za novine i časopise.


U izboru Bosiljke Perić Kempf sada su ti tekstovi sabrani i podijeljeni u četiri cjeline: Kritike – Portreti – Meditacije – Razgovori. 


  Prema riječima Svjetlane Hribar, Zvonimir Berković je autor kojega odlikuju analitičnost, polemičnost i subverzivnost.  

Iznimna knjiga




– Premda je većina Berkovićevih tekstova o glazbi napisana 1960-ih i 1970-ih godina, toliko su aktualni da se čini kao da su pisani danas. To znači da se u Hrvatskoj od toga vremena ništa nije promijenilo. Paralela s Bečom pak ukazuje na neke opće boljke u afirmaciji klasične glazbe, koje su svugdje iste. Zvonimir Berković ne piše u maniri standardnog glazbenog kritičara, već se radi o istinskom zaljubljeniku i kroničaru glazbenog života. U njegovim tekstovima do izražaja dolazi i edukativni pristup. Riječ je o glazbeno obrazovanom autoru, koji daje širi pogled na stvari – osvrnula se Svjetlana Hribar, istaknuvši da je riječ o iznimno zanimljivoj knjizi.


Ona je pročitala i ulomke iz pisma Bosiljke Perić Kempf upućenog Zvonimiru Berkoviću umjesto pogovora knjizi. Između ostalog, Perić Kempf napisala je da je neznanje i prostaštvo u Hrvatskoj posljednjih godina doživjelo nevjerojatne razmjere, a tome treba dodati i manjak etičnosti. 


 


Lucidan čovjek


Na riječkom predstavljanju knjige Bosiljka Perić Kempf evocirala je susrete sa Zvonimirom Berkovićem, prilikom kojih su razgovarali o glazbi. Opisala ga je kao nevjerojatno lucidna čovjeka, koji je u svemu što je radio bio veliki perfekcionist.


 Iako je u prvom redu bio filmski redatelj, glazba ga je pratila tijekom cijeloga života i iznimno ga je dirala. Bosiljka Perić Kempf ukazala je i na Berkovićevu eleganciju u pisanju, a kao jedan od najljepših tekstova iz knjige »O glazbi« izdvojila je nekrolog Eli Bašić – pedagoginji funkcionalne glazbe, koja je vodila privatnu školu »Beethoven« koju je pohađao i Zvonimir Berković.