Prva godišnjica

Županijska kulturna mreža: 620.000 kuna za 49 korisnika u kulturi Primorsko-goranske županije

Nela Valerjev Ogurlić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Nakon godine dana djelovanja, na platformu Županijske kulturne mreže registrirano je 314 korisnika, zabilježeno je 73.500 pregleda platforme, prijavljeno je 230 suradnji, od čega su 122 sufinancirane



U povodu prve godišnjice djelovanja portala za razmjenu kulturnih sadržaja »Županijska kulturna mreža« jučer su zamjenica župana PGŽ-a Marina Medarić i pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić podastrijeli podatke o dosad ostvarenim rezultatima koji pokazuju da se ovaj model plasmana i potražnje te financiranja kulturnih programa pokazuje vrlo uspješnim.


»Županijska kulturna mreža«, kako je naglasio Jurešić, nov je i potpuno inovativan pristup financiranju kulture iz javnih izvora na području Hrvatske. Putem online platforme kultura.pgz.hr dionici u kulturi (udruge, ustanove, tvrtke, pojedinci, turističke zajednice, jedinice lokalne samouprave i dr.) surađuju tako što ponuditelji mobilnih kulturnih sadržaja (predstava, radionica, koncerata, izložbi, projekcija i dr.) i partner koji potražuje kulturni sadržaj izravno dogovaraju suradnju, a potom se njihova prijava dostavlja Kulturnom vijeću PGŽ-a na evaluaciju i odluku o sufinanciranju.


Nakon godine dana djelovanja, na platformu »Županijske kulturne mreže« registrirano je 314 korisnika, zabilježeno je 73.500 pregleda platforme, prijavljeno je 230 suradnji, od čega su 122 sufinancirane. U programima je sudjelovalo 49 korisnika s područja 27 jedinica lokalne samouprave, dakle s gotovog cijelog područja županije. PGŽ je programe sufinancirao ukupnim iznosom od 620.000 kuna.


Potiče se suradnja




Najveći broj programa odobren je Teatru Oz (10 programa), zatim Udruzi Dijamant klasika Rijeka, Etno udruzi Prepelin’c te Studiju Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti (po devet programa), Gradskom kazalištu lutaka Rijeka (osam programa), Putokazima i PZM-u »Josip Kaplan« (po sedam programa) i Udruzi Kanat Kastav (šest programa). Najviše kulturnih programa održano je u Delnicama (15), potom u Cresu (10), a zatim slijede Lopar, Klana i Rab (po sedam programa) te Vrbovsko, Rijeka i Bakar (po šest programa).


Prema riječima Valerija Jurešića, primjenom ovog modela sufinanciranja ujednačuje se položaj velikih i malih, institucionalnih i izvaninstitucionalnih aktera u kulturi, potiče se suradnja, jer pobjeđuje onaj tko bolje surađuje, a oplemenjuje se i novac, jer gostovanja ugovorena putem Kulturne mreže rezultiraju i daljnjim dogovorima o suradnji, pri čemu se angažiraju dodatna sredstva jedinica lokalne samouprave. Na portalu će se ubrzo otvoriti i mogućnost ocjenjivanja kulturnih sadržaja te sufinanciranja programa iz drugih izvora.


Više kulture


Primorsko-goranska županija, kako je podsjetila Marina Medarić, ovu je mrežu pokrenula jer se tijekom brojnih radionica, održanih na području cijele županije prilikom izrade razvojne i kulturne strategije PGŽ, pokazalo da su ljudi u malim sredinama nezadovoljni nesrazmjerom kulturne ponude u Rijeci i ostalom dijelu županije. Ovaj model doveo je do promjene u odnosu prema financiranju kulture te do širenja ponude kulturnih sadržaja iz Rijeke do najmanjih mjesta, a ujedno i pospješio predstavljanje programa autora koji stvaraju daleko od kulturnih središta.


Konferenciji za novinare prisustvovao je i direktor Turističke zajednice Delnica Petar Hrg, koji je istaknuo da su Delničani putem »Županijske kulturne mreže« došli do vrijednosti u iznosu od gotovo 50 tisuća kuna, pri čemu je pohvalio jednostavnost korištenja platforme i raznolikost ponuđenih kulturnih sadržaja.


Pohvalno se na Županijsku kulturnu mrežu osvrnuo i Anton Železnik, umjetnički ravnatelj Teatra Oz, koji je, međutim, primijetio i da je ponuda kulturnih sadržaja za djecu na razini županije veoma mršava, pa ovo kazalište i nema pravu konkurenciju.