Koncert

Zoran Majstorović u ex Librisu: Napitak za zaštitu od kuge i vampira

Davor Hrvoj

Zoran Majstorović

Zoran Majstorović

Koncert će biti održan u povodu Međunarodnog dana jazza, novosnimljenog materijala s Reginaldom Vealom i Majstorovićeve suradnje s Jazz orkestrom HRT-a



U povodu Međunarodnog dana jazza 30. će travnja 2017. u 20 sati u antikvarijatu Ex libris na riječkoj rivi koncert održati međunarodni Atma Mundi Ensemble, gitarista Zorana Majstorovića. Uz njega nastupit će trubač Mirko Cisilino, bubnjar i udaraljkaš Borko Rupena te kontrabasist Simone Serafini. Kao uvod u koncert, od 19 sati, u istom će se prostoru održati promocija knjige »Priče o jazzu i drugi zapisi« Saše Dracha.


Umjetnička kohezija


Tim događanjima, na koja je ulaz slobodan, Rijeka i ove godine, uz više od 190 zemalja širom svijeta, obilježava ovaj praznik jazza. »Zaista je važno obilježavati ne samo 30. travnja kao Međunarodni dan jazza nego i ostale datume vezane za neke od povijesnih događaja koji su mijenjali tijek jazz glazbe«, kaže Majstorović i dodaje: »Time ne samo da se odaje počast nečemu prošlom, nego se i aktivno radi na povećanju generalne percepcije jazz glazbe kao univerzalnog svjetskog glazbenog jezika.


Na koncertu ćemo uglavnom izvoditi skladbe s našeg drugog albuma ‘The Road to Skitacha’ iz 2016., ali praizvesti ćemo i jednu novu skladbu pisanu za instrument porijeklom iz Afrike naziva Kamal N’goni, koji do sada nisam koristio u glazbi što sam ju pisao za Atma Mundi Ensemble. Uz Kamal N’goni svirati ću i oud, saz, ukulele i gitaru.«




Majstorović je prošle godine u trio formaciji s proslavljenim američkim glazbenicima: kontrabasistom Reginaldom Vealom i bubnjarom Jamesom Weinsteinom snimio glazbu za svoj novi CD koji bi trebao biti objavljen najesen ove godine. Album se sastoji isključivo od originalnih skladbi članova trija.


»Iznimno mi je drago da smo kroz autorski materijal uspjeli ovjekovječiti ta dva tjedna koja smo proveli na turneji u Hrvatskoj i Italiji. Dio tog materijala je i nastao tijekom turneje pa mi je veliko zadovoljstvo što dijelimo autorstvo na nekim kompozicijama. Smatram da je to još jedan pokazatelj da smo tijekom ta dva tjedna uspjeli postići umjetničku koheziju unutar trija.


Ta mi suradnja mnogo znači, jer sam iz prve ruke mogao čuti puno zanimljivosti od glazbenika koji su svirali i prijateljevali s velikanima jazza kao što su Elvin Jones, Wayne Shorter, Ahmad Jamal, Billy Higgins, Wynton i Branford Marsalis i drugi, ali i zato što sam osjećao da je u glazbi koju smo zajedno svirali sve bilo temeljeno na iskrenom slušanju, razumijevanju i interakciji«, kaže Majstorović.


Zanimljiv kontrast


Krajem prošle godine Majstorović je ostvario važnu suradnju s Jazz orkestrom HRT-a. Njegova skladba »Čaj protiv sedam lopova«, koju je napisao za oud i jazz orkestar, praizvedena je 7. prosinca 2016. u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.


Tom prigodom nastupio je kao solist na oudu uz spomenuti orkestar. »Veliko mi je zadovoljstvo što smo tu skladbu i snimili i što će biti dio albuma s novim kompozicijama hrvatskih autora. Spoj ouda (arapske lutnje) s jazz orkestrom mislim da u Hrvatskoj još nismo imali.


Skladba ‘Čaj protiv sedam lopova’ bazirana je na zanimljivom kontrastu što se očituje u njezinom ritmu koji je evidentno američki nasuprot melodiji koja je nadahnuta hrvatskom tradicionalnom glazbom, a svoj naziv duguje napitku koji je u našoj narodnoj medicini služio kao zaštita od kuge i ugriza vampira«, kaže Majstorović.


Glazbenik će s Atma Mundi Ensembleom tijekom ovoga ljeta održati niz koncerata, ne samo u Hrvatskoj, nego i u drugim europskim zemljama. Osim toga koncertirat će i sa svojim ZM Loose Triom, održati nekoliko nastupa u duu s poznatim njujorškim jazz gitaristom i skladateljem Russom Spiegelom, u Hrvatskoj i Italiji poduzet će turneju sa saksofonistom Kennom Baileyem, i to nije sve: najavio je mogućnost odlaska na turneju u Aziju s Atma Mundi Ensembleom krajem ove godine.