Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Vrhunski koncert

Zoran Dukić vrhunskim koncertom na gitari otvorio 21. Pag Art Festival

Foto Jure Orlić
Foto Jure Orlić
Autor:
Objavljeno: 2. kolovoz 2019. u 16:43 2019-08-02T16:43:29+02:00

PAG Ovogodišnje, 21. izdanje Pag Art Festivala otvorio je vrhunski umjetnik Zoran Dukić koncertom na gitari u prostoru Starog grada u Pagu.

Na repertoaru su bila djela:

J. S. Bach: Siciliana iz Prve sonate za violinu solo u g-molu, BWV 1001

A. Piazzolla: Invierno Porteño, obr. S. Assad

J. S. Bach: Andante iz Druge sonate za violinu solo u a-molu, BWV 1003

A. Piazzolla: Adiós Nonino, obr. C. Tirao

J. S. Bach: Largo iz Treće sonate za violinu solo u C-duru, BWV 1005

A. Piazzolla: Muerte del Angel, obr. L. Brouwer 

J. S. Bach: Sarabanda iz Druge partite za violinu solo u d-molu, BWV 1004

J. Malats: Španjolska serenada

B. Papandopulo: Tri igre

-allegretto vivace

-moderato

-allegro comodo

A. Barrios: Preludij u c-molu

Caazapá

Chȏro de Saudade

M. Tadić: Macedonian Girl

Walk Dance

Zoran Dukić (1969., Zagreb) upoznao je gitaru u dobi od šest godina. Danas je jedan od najcjenjenijih klasičnih gitarista našeg vremena. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Darka Petrinjaka i nastavio studij kod Huberta Käppela na Visokoj školi za glazbu i ples u Kölnu.

U svojim godinama natjecateljskog zamaha (1990.-1997.) pobijedio je na zapanjujućem broju natjecanja i jedini je gitarist koji je osvojio oba natjecanja Andrés Segovia, u Granadi i Palma de Mallorci. Pokazujući rijetko impresivno majstorstvo u raznolikim glazbenim periodima i stilovima pobijedio je i na natjecanjima posvećenima Fernandu Soru, Manuelu Ponceu, Manuelu de Falli i Franciscu Tárregi, među ostalim.

Na najvećem španjolskom gitarističkom natjecanju, pod pokroviteljstvom kraljevske obitelji u Madridu, pored prve nagrade osvojio je i specijalnu nagradu za najbolju izvedbu španjolske kompozicije, prvi put dodijeljenu izvanšpanjolskom izvođaču.

DSC_7005

Njegove izvedbe širom pet kontinenata inspirirale su mnoge skladatelje da mu posvete svoja djela. Ostvarivao je turneje s programom samo Bachovih skladbi, izvodeći kompletne cikluse suita za lutnju, violinu ili violončelo. Također gaji poseban interes za španjolski i južnoamerički idiom, srž repertoara klasične gitare. Njegove pedagoške aktivnosti jednako su impresivne. Poučavao je na Visokoj akademiji Barcelone i Visokoj školi za glazbu Aachena, a sada na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu i kao gostujući umjetnik na glazbenim akademijama Seville i Cardiffa.

akođer redovito održava majstorske tečajeve širom svijeta i čest je gost brojnih gitarističkih festivala. Veoma je aktivan u komornoj glazbi i osnovački je član Europskog gitarističkog kvarteta i Gitarističkog trija Volos. Snimao je kompaktne diskove za izdavačke kuće u Njemačkoj, Španjolskoj, Belgiji, Brazilu i Kanadi. Njegove koncertne izvedbe, podjednako solističke kao i s orkestrom, ostavljaju trajne utiske na publiku i kritiku.

“Dukić je, bez pretjerivanja, jedan od najboljih gitarista današnjice i jedan od najvećih muzičara koje je Hrvatska ikada imala…Virtuoznost koja ostavlja bez daha, fascinantna razina dinamike, zapanjujuća ljepota i čistoća tona i nevjerojatna koncentracija i fokus dok prodire u dubine duha glazbe, donoseći nam njene metafizičke dimenzije prikrivene i zasute u zvuke” - Zarez, Hrvatska.

Danas, 2. kolovoza, očekuje nas koncert Zorana Dukića u Domu kulture u Kolanu s početkom u 21 sat.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.