Ovjekoviječeno bogatstvo Rijeke

Zbornik radova VI. konferencije: Tisuće stranica o industrijskom nasljeđu

Davor Mandić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Rezultati šest međunarodnih konferencija o industrijskoj baštini sažeti su u isto toliko zbornika, a u pripremi je i sedmi zbornik



RIJEKA Bogatstvo riječke industrijske baštine uvijek govori i o nekad slavnijoj prošlosti grada na Rječini, no danas, kao baština, ona je predmetom interesa širokog spektra stručnjaka. To pokazuju i aktivnosti riječke udruge Pro Torpedo, jedine hrvatske udruge specijalizirane za propitivanje kompleksa industrijske baštine, o čemu je bilo riječi i na predstavljanju zborničkog niza udruge u antikvarijatu Ex libris – šestoknjižja posvećenog šestorim riječkim međunarodnim konferencijama o industrijskoj baštini.


Povod je bio recentni izlazak iz tiska Zbornika radova VI. konferencije, urednice Julije Lozzi Barković, a o ostalim zbornicima govorili su pak njihovi urednici: Miljenko Smokvina, Nana Palinić i Velid Đekić, dok je uvodnu riječ dala Daina Glavočić.


Lozzi Barković je navela da je glavna tema VI. konferencije, pa tako i zbornika, bila veza čovjeka i industrije i to kroz aspekt društveno-humanističkih znanosti. Zato je konferencija i održana na Filozofskom fakultetu u Rijeci 2014. godine, na kojoj je 87 stručnjaka imalo 59 izlaganja.




– Industrija je promijenila živote ljudi; kako se školuju, putuju, okolinu u kojoj rade… Rad najčešće nije bio ispunjenje, nego preživljavanje. U produktivnom smislu život je postao lakši, ali pitanja o cijeni toga nadam se da ćemo otvarati na drugim konferencijama – rekla je Lozzi Barković.


Smokvina je objasnio da se konferencije održavaju svake dvije godine, jer su u udruzi svi volonteri, odnosno nemaju nijednog zaposlenog. Pokrenuta je i inicijativa za nacionalnu udrugu takvog predznaka, ali zasad neuspješno. Što se zbornika tiče, oni su osim u ukoričenom izdanju dostupni i na internetu, što je bila tema koju je javno načeo jedini prilog iz publike u Ex librisu, predloživši potpuni transfer u digitalnu sferu.


Uskoro se očekuje i zbornik sa VII. konferencije, a najavljena je i VIII. za dvije godine o revitalizaciji bivših industrijskih prostora.