Originalno i kvalitetno

Završene su pripreme za festival Uhvati film: ‘Ova godina nadmašuje sva očekivanja’

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Uhvati film

Foto Screenshot Uhvati film



Završene su pripreme za, po mnogima, jedan od najoriginalnijih i najkvalitetnijih film festivala u regiji – Uhvati film, čija je specifičnost da su mu akteri osobe sa invaliditetom.


Međunarodni žiri je od 600 filmova pristiglih iz cijelog svijeta odabrao 39 filmova iz 18 zemalja. Odabrani filmovi će, uz popratni program, biti predstavljeni na 17. međunarodnom Uhvati film festivalu, koji se održava od 23. do 29. rujna u Kulturnom centru Novog Sada.


Stručni žiri sa članovima iz domena filma, ali i područja invalidnosti izabrao je najkvalitetnije, koji svojim filmskim pristupom o invalidnosti otvaraju tabu teme i mijenjaju perspektive.




Uhvati film jedini je regionalni filmski festival o invalidnosti. Već 17. godinu uspješno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa; od 2011. realizira se i u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit; od 2017. u Banja Luci pod vodstvom Humanitarne organizacije Partner; a ove 2018. premijerno izdanje imao je i u Kotoru, u realizaciji nevladinog udruženja ART 365 iz Podgorice.


Nedavno je predstavljen i u Temišvaru.


– Kvaliteta prikazanih radova poznata je svima koji su posjetiti mnoge dosadašnje aktivnosti Uhvati filma. Ipak, ovogodišnje izvješće žirija daje naslutiti da je ova godina nadmašila sva očekivanja.


Izbor je, kažu, bio toliko kvalitetan i ujednačen da je izabrati što prikazati bilo pravi izazov, i još veče mučenje koga odbaciti. Očekuje se i potvrda gostovanja nagrađenih autora, kao i dodatni zanimljivi programi.


Osim filmske strane, ovaj program ima i humanitarnu i edukativnu svrhu, što su prepoznale brojne škole i fakulteti, stoga se posebnim programima na osnovu filmova sa Festa obrađuju teme koje ulaze u školski program.



U svemo ovome već nekoliko godina Spiritovci imaju odličnu suradnju i sa Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom u Zagrebu, gdje sa radionicama i projekcijama gostuju i po nekoliko puta na godinu. Odlična je suradnja i sa Tiflološkim muzejem kao i drugim instutucijama koje su prepoznale ovaj kvalitetni program, objašnjava Denis Pilepić iz Udruge Spirit.


Svih 39 odabranih filmova biti će prikazano na 17. Filmskom festivalu Uhvati film u Novom Sadu i ulaze u uži izbor za prikazivanje u Banja Luci, Rijeci i Kotoru, ali i u okviru Filmskih karavana – projekcija izabranih filmova na gostovanjima u drugim gradovima Srbije i Hrvatske.



Riječki je dio planiran za kraj listopada, ali se prethodno očekuju retrospektivna gostovanja u Zagrebu (10. listopada u Tiflološkom muzeju) te na Krku i nekim drugim gradovima koji su se javili kao partneri a za koje će datumi biti uskoro dogovoreni. Banjalučki fest bit će upriličen 12. i 13. listopada.


Hrvatski dio Festivala podržava Grad Rijeka Odjel za kulturu, te HAVC, a realizira ga udruga Spirit na čijoj stranici možete saznati više detalja, upitati za gostovanje ali i pogledati serijal zanimljivih promotivnih filmića koji se od danas počinju objavljivati u svrhu pretpromocije.