Festival fotografije

Završen međunarodni Rovinj Photodays: Grand prix Domagoju Buriloviću

Nina Orlović Radić

Burilovićeva serija fotografija nastala je nakon što je autor pronašao odbačenu kožnu torbu punu dokumenata o životnom putu jednog čovjeka



ROVINJ Domagoj Burilović osvojio je na festivalu Rovinj Photodays prvo mjesto u kategoriji »Umjetnički koncept«, ali i Grand prix festivala. Njegov rad »Post factum« može se vidjeti u Zavičajnom muzeju Grada Rovinja, a fotografije su nastale kao rezultat šetnje malim dalmatinskim mjestom i pronalaskom odbačene kožne torbe s hrpom dokumenata.


– Ta mala hrpa smeća pričala je o životnom putu jednog čovjeka, od njegovog rođenja 1922. godine do nedavne smrti – pojasnio je Burilović, dodavši i da se rad sastoji od niza fotografija koje »dokumentiraju dokumente koji ne dokumentiraju više ništa. Zapravo, cijela situacija scene na koju sam naišao bila je proces umiranja i nestajanja«, kaže umjetnik.


Na Rovinj Photodaysu dodijeljene su i druge nagrade po kategorijama. Finalisti »Arhitekture« su Kiril Shtrkov koji je osvojio prvo mjesto, potom Srđan Đunđerović i Vlado Kos. Prvo mjesto u kategoriji »Dokumentarna« pripalo je Joakimu Kocjancicu, drugoplasirana je Jelena Janković, a trećeplasiran Milutin Marković.




U kategoriji »Moda« »zlato« je osvojila Milica Mrvić, »srebro« Nina Mašić, a »broncu« Nina Žnideršić. Kategorija »Pejzaž« bila je najsretnija za prvoplasiranog Srđana Vujmilovića, koji je iza sebe ostavio Rocca Rorandellija i dvojac Elena Kollatou i Leonidas Toumpanos.


Prvo mjesto u kategoriji »Art-tijelo« pripalo je Sandri Požun, drugo je osvojio Jorge Lopez Munoz, a treće Ivan Durgutovsky. Kategoriju »Portret« najbolje je predstavila Jelena Žigić, potom Nina Mašić, dok je treće mjesto osvojio Saša Ćetković. U kategoriji »Umjetnički koncept« uz Domagoja Burilovića nagrađeni su Antonio di Ceccoo te Snježana Bratanović.