Dopolavoro projekt

Zanimljive radionice: Naučite popraviti računalo, izraditi narukvicu, kartu…

Jasmin Đečević

Projekt organiziraju udruge Drugo more i Radiona.org, a njime se želi na površinu izvući djelovanje samih građana



RIJEKA Četiri vrlo zanimljive radionice, na kojima će posjetitelji, između ostalog, moći popraviti svoje računalo ili izraditi svjetleće narukvice, održat će se ovoga vikenda na riječkom Korzu te u naselju Drenova u sklopu projekta »Prebrikana stvarnost – kodirana zakrpa«.


Na radionicu »Popravi svoju mašinu!« građani mogu donijeti svoje neispravne uređaje – od računala, preko osciloskopa i sintesajzera do mlinca za kavu – i konačno ih dovesti u red kvalitetnim popravkom. Voditelji radionice će pritom imati savjetodavnu ulogu, što znači da će polaznici uz stručno vodstvo sami popravljati svoje uređaje.


Polaznici radionice »Textil{e}tronics« izrađivat će svjetleću narukvicu od tekstilnih materijala i posebnog konca koji provodi struju; na radionici » 3D printanje olovkom« polaznici će savladavati osnove 3D printanja uz pomoć olovke koja printa 2D i 3D objekte, a tu je i radionica »Kolektivno mapiranje i alternativne kartografije«, na kojoj će polaznici, koristeći internetsku platformu OpenStreetMap i njezine alate učiti o osnovama mapiranja i stečena znanja primijeniti na njima zanimljivim mjestima u Rijeci.




Voditelji radionica su Goran Mahovlić, Deborah Hustić, Paula Bučar i Damir Prizmić, a sudjelovanje na radionicama je besplatno. Projekt organiziraju udruga Drugo more i zagrebačka udruga za razvoj uradi-sam kulture Radiona.org, a njihov »otvoreni laboratorij dokolice« će građanima biti na raspolaganju u subotu, 15. rujna na Korzu ispred zgrade Filodrammatice, i u nedjelju, 16. rujna na Cvetkovom trgu u riječkom naselju Drenova – oba dana od 11 do 14 sati. U slučaju kiše, program u subotu seli u zgradu Filodrammatice, a u nedjelju u Zavičajni muzej Drenove (Drenovski put 138a).


Program, kojim se želi na površinu izvući djelovanje samih građana, odvija se u sklopu programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.