Završen Jazz Festival

Vitous izvodio djela hrvatskih autora

Davor Hrvoj

Prvi put jedna velika svjetska zvijezda kao što je Miroslav Vitous izvela je koncertni program iz pera hrvatskih jazz skladatelja



ZAGREB Festival Jazz.hr/proljeće 2016., održan u organizaciji HDS-a i KD Lisinski, iz večeri u večer nudio je zanimljiv program.


Započeo je otvorenjem izložbe karikatura iz svijeta jazza – MIKS u predvorju male dvorane Lisinski, da bi nakon toga na pozornicu stupio jedan od ponajboljih europskih i svjetskih jazz pijanista, Joachim Kühn koji se obratio publici s oduševljenjem što je ponovno u Zagrebu i prisjetio se suradnje s Boškom Petrovićem koji ga je u nekoliko navrata dovodio na zagrebačke pozornice.


Dirnut tim starim prijateljstvom, spontano je izveo improvizaciju za Boška. Osim toga, izvodio je skladbe Ornetta Colemana, s kojim je godinama svirao, i Gila Evansa, ali je koncertom dominirala njegova glazba koja je zvučala suvremeno, začinjena pijanističkim bravurama.

 


Glazbeni genijalci




 


Publici su se, direktno iz zrakoplova, pridružili članovi sastava NeTTwork – basist Charnett Moffett i gitarist Stanley Jordan te bubnjar Remi Vignolo, koji je u zadnji tren zamijenio Jeffa »Taina« Wattsa, i gorljivo podržali Kühnov nastup.


Koncert NeTTworka krasila je puna dvorana – u nešto više od dva sata svirke smjenjivale su se zajedničke i solo pasaže ovih glasovitih jazzista. Moffett se kao vođa benda nametnuo zvukom, autorskim skladbama kao i obraćanjem publici, no Jordan nije ostao dužan. Briljirao je svirajući gitaru svojom touch tehnikom, po čemu je postao jednim od najutjecajnijih svjetskih gitarista. Posebice je dojmljiv bio u solo izvedbi vlastite skladbe »Flying Home« i improvizacije.


 


Ljubitelji hrvatskog jazza svjedočili su glazbenom geniju multiinstrumentalista Ratka Vojteka. Prvobitno bas klarinetist, Vojtek je u većem dijelu koncerta svirao klavir, a tek na kraju bas klarinet i udaraljke, osvojivši publiku svojim duhom i izvrsnošću. Iako njegov nastup ima i elemente teatra, svojim je instrumentalističkim bravurama ponudio hrvatski odgovor virtuozima koji su briljirali prva dva dana festivala.


 


Moćan i osoban zvuk


 


 


Zatvaranje festivala posebna je priča iz razloga što je po prvi put jedna velika svjetska zvijezda kao što je basist i skladatelj Miroslav Vitous izvela koncertni program iz pera hrvatskih jazz skladatelja.


 


Naime, osim nekoliko standarda u Vitousovoj solo izvedbi, te jednog uz ritam sekciju orkestra, na programu su bila djela Miljenka Prohaske, Boška Petrovića, Silvija Glojnarića, Antuna Tomislava Šabana, Zorana Ščekića, ali i skladbe jazzista koje već niz godina nazivamo domaćima: Joea Kaplowitza, Andreasa Marinella i Davida Gazarova. Sve to bilo je moguće u suradnji s Jazz orkestrom HRT-a, pod ravnanjem Saše Nestorovića. 


Glazbenik koji je ostvario sjajan, moćan, osoban zvuk, Vitous je suvereno vladao kontrabasom kao i programom. Dan uoči koncerta održao je glazbenu radionicu na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i tako pružio priliku studentima i profesionalnim glazbenicima da u izravnom kontaktu uče od velikog majstora improvizacije.


Sezona Jazz.hr-a bit će zatvorena koncertom Pee Wee Ellisa, 19. svibnja 2016. u maloj dvorani Lisinski.