Završio festival

Veliki pečat kineskom filmu “Na planini”: ZagrebDox završio dodjelom nagrada

Zdenko Duka

Film »Una Primavera« talijanske redateljice Valentine Primavere proglašen je najboljim u regionalnoj konkurenciji. Najboljim filmom prema glasovima publike proglašeni su »Susjedi«



ZAGREB Kineski film »Na planini« u režiji Yanga Zhanga osvojio je Veliki pečat kao najbolji u međunarodnoj konkurenciji, a »Una Primavera« talijanske redateljice Valentine Primavere proglašen je najboljim u regionalnoj konkurenciji 15. ZagrebDoxa, festivala dokumentarnog filma. Međunarodni žiri – redatelj Nebojša Slijepčević, filmski savjetnik i kritičar Tue Steen Müller i redatelj Želimir Žilnik obrazložili su kako film »Na planini« osvaja svojom vizualnom ljepotom i režijskim umijećem, uvodi nas u život jedne daleke zajednice prikazujući slavlja i žalovanja, rođenje i smrt, spektakularne proslave i intimne razgovore.


U toj je konkurenciji žiri dodijelio i dva posebna priznanja – filmovima »U procijepu« američkog redatelja Binga Liua, te filmu »Moj neznani vojnik« ukrajinske redateljice Anne Kryvenko. Dobitnik Velikog pečata u regionalnoj konkurenciji »Una Primavera« redateljice Valentine Primavere, nastao u koprodukciji Austrije, Italije i Slovačke, žiri je opisao kao vrlo osobnu priču o obiteljskom nasilju. Posebno priznanje primio je Goran Dević za film »U ime Republike Hrvatske«, koji »ponovno priča stoljećima staru i nikada završenu priču o sukobu pojedinca koji se bori za svoje političke ideje i sustava koji ga bez puno pitanja želi ušutkati«.


Doks o Bergmanu


Najboljim filmom 15. ZagrebDoxa prema glasovima publike proglašen je hrvatski film »Susjedi« u režiji Tomislava Žaje, promatrački dokumentarac o ljudima s psihičkim poteškoćama koji napuštaju instituciju nakon desetljeća provedenih u izolaciji. U programu »Poznati o poznatima« gledali smo dokumentarac njemačke redateljice Margarethe von Trotta o jednom od najvećih svjetskih autora Ingmaru Bergmanu. Prošle je godine bila stota obljetnica njegovog rođenja, a na filmskom festivalu u Cannesu bio je prikazan još jedan dokumentarac o Bergmanu koji je režirala Jane Mangusson. A Margarethe von Trotta, vrlo istaknuta autorica novog njemačkog igranog filma, prvi put se ogledala u dokumentarnoj formi.




Autorica je razgovarala s Bergmanovim glumicama, sa sinom i unukom, najbližim suradnicima i nekim autorima na koje je utjecao, a brojni isječci iz Bergma