Izložba

Večeras u Malom salonu Dijalog Jasne Šikanje i Smiljane Polugić s Milom Kumbatović

P. N.



RIJEKA Večeras s početkom u 19.30 sati u Malom salonu na Krozu otvara se izložba »Dijalog s Milom Kumbatović – Jasna Šikanja, Smiljana Polugić« kao drugi dio etape, budući da je prvi dio održan u srpnju u Galeriji Lapidarij u Omišlju.


Riječ je o drugoj izložbi iz serije izložbi kojom riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti prezentira autore i djela iz fundusa određene razdobljem moderne umjetnosti, uz suvremene umjetničke radove pozvanog autora, odnosno autorice. Nakon lanjske izložbe radova Slave Raškaj i Mirne Kutleše, nova etapa je komparativna izložba umjetnica Mile Kumbatović (1915-2004) iz Omišlja te pozvanih umjetnica – grafičarke Jasne ŠikanjA (1964) iz Lovrana i kiparice Smiljane Polugić (1983) iz Punta na Krku. Tri estetska ključa u rasponu od moderne do suvremene umjetnosti, triju umjetnica različitih generacijskih pripadnosti, odgovaraju vremenskom rasponu moderne i suvremene umjetnosti kojem je Muzej profesionalno posvećen – stoji u najavi izložbe.


Izložbena posveta umjetnici Mili Kumbatović nastoji ukazati na posebnost i autentičnost stila triju umjetnica s Kvarnera, postavom u dijaloškoj formi pak ukazuje na kontinuitet ideja nematerijalne stvarnosti u umjetničkim djelima – piše između ostaloga u predgovoru kataloga povjesničarka umjetnosti Nadežda Elezović.