Sve o 'luci različitosti'

Večeras je promocija prvog izdanja programske knjige Rijeke 2020, donosimo najvažnije detalje

Danijela Bauk

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Glavno predstavljanje zakazano je za početak prosinca na Korzu, odnosno jednom od riječkih trgova, u glazbenom događanju namijenjenom svim građanima Rijeke i okolice



RIJEKA – Dobro došli u Rijeku 2020. Europska prijestolnica kulture jedna je od najprestižnijih i najcjenjenijih kulturnih inicijativa u Europi, a Rijeka je prvi hrvatski grad koji će se pridružiti obitelji od preko šezdeset europskih gradova koji ponosno nose ovu titulu, stoji u uvodnom tekstu prvog izdanja programske knjige koja okuplja najveći dio programa koji će u Rijeci biti izvedeni tijekom 2020. godine, a koja će biti promovirana večeras u sklopu svečanog predstavljanja programa i druženja sa sponzorima i novinarima u prostoru Exportdrva u Rijeci.


Svečanost predstavljanja programa namijenjena je sponzorima, pokroviteljima i medijima, a okupit će i niz uvaženih gostiju među kojima su veleposlanici, predstavnici ministarstava, gradova, općina, te predstavnici organizacija koje partnerski sudjeluju u provedbi projekta Europske prijestolnice kulture.


Drukčije lice


No ono glavno predstavljanje zakazano je za početak prosinca na Korzu, odnosno jednom od riječkih trgova, u glazbenom događanju namijenjenom svim građanima Rijeke i okolice.




– Rijeka 2020-Europska prijestolnica kulture svojim se programom priključuje proslavi europske kulturne raznolikosti. Program je razvijen unutar okvira koji postavljaju tri glavne teme: voda, rad i migracije koje se vezuju uz identitet Rijeke, ali i aktualne i u širem europskom okruženju.


Teme se međusobno isprepliću stvarajući »luku različitosti«. Vrijednosti koje su utkane u programsku koncepciju i koje se odražavaju u programu jesu hrabrost, neobičnost, progresivnost i ambicioznost. Rijeka je grad nenametljiva postojanja različitosti, simbol uključivosti, u srcu prirodnih i kulturnih raznolikosti Kvarnera i Gorskog kotara. Grad čiji građani u većini njeguju izvorni ljudski impuls tolerancije, prihvaćanja i povezivanja.


Odabrana je za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine jer je ponudila vrhunski umjetnički i kulturni program u kojem Europa može pronaći svoje drukčije lice, stoji nadalje u uvodnom tekstu programske knjige čiji je sadržaj bogato ilustriran fotografijama koje prenose duh umjetničke Rijeke s alternativnim štihom.



Program otvorenja


Uz uvodni tekst, programska knjiga donosi opće informacije o programu Rijeke 2020, programskoj koncepciji i pravcima, s naglaskom na program otvaranja. Sadržaj knjige potom je podijeljen na poglavlja vezana za umjetničke izložbe, tematske izložbe, umjetničke intervencije u javnom prostoru, akcije i atrakcije, festivale i manifestacije, kazalište i ples, operu i klasičnu glazbu, dječji program, program zajednice te skupove i konferencije.


Službeni program Rijeke 2020-Europske prijestolnice kulture započinje 1. veljače svečanošću s posebno oblikovanim programom otvaranja, a nastavlja se do kraja siječnja 2021.



– Posebno osmišljen program uvod je u godinu proslave Europske prijestolnice kulture. Voda, rad i migracije u »luci različitosti« središnje su teme programa koji je zamišljen kao intervencija u specifičan prostor, simboličku i povijesnu jezgru grada, njegovo identitesko sidrište – luku. »Luka različitosti« postaje različita luka, preobražen prostor drukčijeg lica i lika, kako to biva u tradiciji karnevala. Svakodnevni se prizori, obične lučke nekretnine i pokretnine, industrijski i pomorski materijali i alati, transformiraju u umjetničke instalacije, tijela, senzacije, stoji u najavi svečanog otvorenja što će 1. veljače biti održan u riječkoj luci.