Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. studenoga 2019.
Sve o 'luci različitosti'

Večeras je promocija prvog izdanja programske knjige Rijeke 2020, donosimo najvažnije detalje

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 30. listopad 2019. u 6:52 2019-10-30T06:52:57+01:00

Glavno predstavljanje zakazano je za početak prosinca na Korzu, odnosno jednom od riječkih trgova, u glazbenom događanju namijenjenom svim građanima Rijeke i okolice

RIJEKA - Dobro došli u Rijeku 2020. Europska prijestolnica kulture jedna je od najprestižnijih i najcjenjenijih kulturnih inicijativa u Europi, a Rijeka je prvi hrvatski grad koji će se pridružiti obitelji od preko šezdeset europskih gradova koji ponosno nose ovu titulu, stoji u uvodnom tekstu prvog izdanja programske knjige koja okuplja najveći dio programa koji će u Rijeci biti izvedeni tijekom 2020. godine, a koja će biti promovirana večeras u sklopu svečanog predstavljanja programa i druženja sa sponzorima i novinarima u prostoru Exportdrva u Rijeci.

Svečanost predstavljanja programa namijenjena je sponzorima, pokroviteljima i medijima, a okupit će i niz uvaženih gostiju među kojima su veleposlanici, predstavnici ministarstava, gradova, općina, te predstavnici organizacija koje partnerski sudjeluju u provedbi projekta Europske prijestolnice kulture.

Drukčije lice

No ono glavno predstavljanje zakazano je za početak prosinca na Korzu, odnosno jednom od riječkih trgova, u glazbenom događanju namijenjenom svim građanima Rijeke i okolice.

– Rijeka 2020-Europska prijestolnica kulture svojim se programom priključuje proslavi europske kulturne raznolikosti. Program je razvijen unutar okvira koji postavljaju tri glavne teme: voda, rad i migracije koje se vezuju uz identitet Rijeke, ali i aktualne i u širem europskom okruženju.

Teme se međusobno isprepliću stvarajući »luku različitosti«. Vrijednosti koje su utkane u programsku koncepciju i koje se odražavaju u programu jesu hrabrost, neobičnost, progresivnost i ambicioznost. Rijeka je grad nenametljiva postojanja različitosti, simbol uključivosti, u srcu prirodnih i kulturnih raznolikosti Kvarnera i Gorskog kotara. Grad čiji građani u većini njeguju izvorni ljudski impuls tolerancije, prihvaćanja i povezivanja.

Odabrana je za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine jer je ponudila vrhunski umjetnički i kulturni program u kojem Europa može pronaći svoje drukčije lice, stoji nadalje u uvodnom tekstu programske knjige čiji je sadržaj bogato ilustriran fotografijama koje prenose duh umjetničke Rijeke s alternativnim štihom.

4032319

Program otvorenja

Uz uvodni tekst, programska knjiga donosi opće informacije o programu Rijeke 2020, programskoj koncepciji i pravcima, s naglaskom na program otvaranja. Sadržaj knjige potom je podijeljen na poglavlja vezana za umjetničke izložbe, tematske izložbe, umjetničke intervencije u javnom prostoru, akcije i atrakcije, festivale i manifestacije, kazalište i ples, operu i klasičnu glazbu, dječji program, program zajednice te skupove i konferencije.

Službeni program Rijeke 2020-Europske prijestolnice kulture započinje 1. veljače svečanošću s posebno oblikovanim programom otvaranja, a nastavlja se do kraja siječnja 2021.

4032318

– Posebno osmišljen program uvod je u godinu proslave Europske prijestolnice kulture. Voda, rad i migracije u »luci različitosti« središnje su teme programa koji je zamišljen kao intervencija u specifičan prostor, simboličku i povijesnu jezgru grada, njegovo identitesko sidrište – luku. »Luka različitosti« postaje različita luka, preobražen prostor drukčijeg lica i lika, kako to biva u tradiciji karnevala. Svakodnevni se prizori, obične lučke nekretnine i pokretnine, industrijski i pomorski materijali i alati, transformiraju u umjetničke instalacije, tijela, senzacije, stoji u najavi svečanog otvorenja što će 1. veljače biti održan u riječkoj luci.

4032322

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.