Znanstveni skup na Filozofskom fakultetu

Umjetničko nasljeđe Venecijanske Republike

Nela Valerjev Ogurlić

Znanstvenici iz Slovenije, Italije i Hrvatske prikazat će što trenutno istražuju na području arhitekture, skulpture i slikarstva od 15. do 18. stoljeća na Jadranskoj obali, od Venecije preko Kopra do Boke kotorske

RIJEKA »Nasljeđe Serenissime: umjetnost ranog novog vijeka« naziv je jednodnevnog međunarodnog znanstvenog skupa koji će se u organizaciji Katedre za umjetnost ranog novog vijeka pri Odsjeku za povijest umjetnosti danas održati na Filozofskom fakultetu riječkog Sveučilišta, uz sudjelovanje znanstvenika iz Hrvatske, Italije i Slovenije.  

 Na skupu će se razmatrati umjetničko nasljeđe Venecijanske Republike na Jadranskoj obali, od Venecije preko Kopra do Boke kotorske, a to znači spomenici iz razdoblja od 15. do 18. stoljeća na koje je direktno ili indirektno utjecala Venecija kao apsolutno najvažniji kulturno-umjetnički centar na Jadranu u tome razdoblju.


Znanstvenici triju zemalja prikazat će što trenutno istražuju na području arhitekture, skulpture i slikarstva, a bit će i tema koje nisu izravno vezane uz Veneciju, kao što je novo čitanje arhivskih spisa riječkog notara i kancelara Antonija de Renna iz Modene koji oslikavaju dosad vrlo slabo poznatu Rijeku 15. stoljeća. 



U sklopu skupa danas u 12.15 sati na Filozofskom fakultetu bit će predstavljena knjiga Damira Tulića i Nine Kudiš »Opatska riznica, katedrala i crkve grada Korčule«. Knjiga je objavljena u povodu 60-te godišnjice otvaranja Opatske riznice sv. Marka, jedne od prvih sakralnih zbirki osnovanih nakon Drugog svjetskog rata, u kojoj se nalazi naše najljepše i najvrjednije djelo prve polovice 15. stoljeća – poliptih »Bogorodica sa svecima« Blaža Jurjeva Trogiranina. Uz ostalo, u zbirci se čuva izrazito vrijedan fond hrvatskih modernih majstora, koji je sada po prvi puta publiciran, a u njemu su i neka dosad posve nepoznata djela, poput portreta Vilka Gecana iz 1913. godine koji predstavlja njegova prijatelja i slikara Milivoja Uzelca u mladim danima – saznali smo od doc. dr. Damira Tulića.





Tri zemlje


Među inozemnim gostima bit će i jedan od najuglednijih slovenskih povjesničara umjetnosti Matej Klemenčić koji se bavi baroknom skulpturom, a između ostalog autor je monografije o venecijanskom kiparu Franceschu Robbi koji je svojim djelima ostavio podjednak trag u Sloveniji i Hrvatskoj. Slovenska znanstvenica Renata Novak Klemenčić bavi se Dubrovnikom u 15. stoljeću, a iz Italije stižu Massimo Favilla i Ruggero Rugolo, autori više knjiga o baroknoj Veneciji.   Domaći izlagači bit će prof. dr Nina Kudiš, prof. dr. Marijan Bradanović i doc. dr. Damir Tulić s Odsjeka za povijest umjetnosti, dr. Ozren Kosanović s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta te prof. dr. Ivan Matejčić s Akademije primijenjenih umjetnosti. Svi oni udruženi su u znanstvenom projektu »Umjetnička baština kasnog srednjeg i ranog novog vijeka u Rijeci, na Kvarneru i u Istri« u sklopu kojeg se održava i ovaj međunarodni znanstveni skup.  

Bez zbornika radova


– Projekt je financiran potporom Sveučilišta, a smisao mu je da uz nastavnički ispunimo i onaj dio svog zvanja koji se odnosi na znanstvena istraživanja. Nevelikim sredstvima uspjeli smo organizirati i međunarodni kongres sa željom da razumijenimo informacije koje će nas motivirati na diskusiju, ali i da znanstvenoj zajednici riječkog Sveučilišta, a posebno studentima, prikažemo istraživačke dosege međunarodne razine – rekla nam je voditeljica projekta prof. dr. Nina Kudiš koja vodi i Katedru za umjetnost ranog novog vijeka pri Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta.


   S obzirom na raspoloživa sredstva, skup teško da može računati sa zbornikom radova, ali gosti iz Ljubljane ponudili su riječkim kolegama da izlaganja pretvorena u članke objave u »Zborniku za umetnostno zgodovino«, vrlo uglednom slovenskom časopisu s velikom međunarodnom reputacijom koji je u cijelosti dostupan i na internetu.