EPK

Učionica priprema Rijeku za 2020.: Edukaciju prošlo više od 700 Riječana

Jasmin Đečević

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Program Učionice nastavlja se i u 2019. godini, uključujući konferenciju »Brendiranje u kulturi« krajem veljače, ljetni seminar »Trendovi u stvaranju dječjih programa« te edukativni program koji će prethoditi konferenciji »Kulturna diplomacija«



RIJEKA Više od 700 građana Rijeke, ali i ostalih gradova do sada je prošlo kroz Učionicu, jedinstvni edukacijski program koji se provodi u sklopu projekta Europska prijestolnica kulture, a koji za cilj ima »jačanje kapaciteta« odnosno edukaciju polaznika na području kulturnog menadžmenta, tehničke produkcije, pisanja projekata, financiranja, marketinga i slično.


Kroz seminare, radionice, treninge i kontinuirane edukacijske programe polaznici su mogli slušati predavanja i raditi na konkretnim primjerima s nizom inozemnih i domaćih stručnjaka što je prilika kakva se ne pruža često ni u puno većim i naprednijim gradovima od Rijeke. 


Na predstavljanju dosadašnjih rezultata u RiHubu glavna voditeljica sudjelovanja i izgradnje kapaciteta u Rijeci 2020 Tanja Kalčić i jedan od voditelja Učionice Nenad Antolović naglasili su važnost četiri kontinuirana edukativna programa »Aplause please«, »Razvoj organizacija«, »Produkcija u kulturi« i »Tehničke produkcije kulturnih i umjetničkih događanja« kao i činjenicu da ovakve edukacije, između ostalog, uvećavaju šanse nezaposlenih na tržištu rada.




U sklopu Učionice objavljeno je šest edukativnih skripti, a u izradi je i virtualna biblioteka u kojoj će se naći svi materijali nastali kroz ovaj program. U suradnji s riječkim Sveučilištem radi se na uspostavi master studija iz područja kulturnih politika i menadžmenta u kulturi što bi bio još jedan vrijedn dio naslijeđa riječkog EPK-a.


Program Učionice nastavlja se i u 2019. godini pri čemu posebno treba izdvojiti konferenciju »Brendiranje u kulturi« koja se održava krajem veljače, ljetni seminar »Trendovi u stvaranju dječjih programa« te edukativni program koji će prethoditi konferenciji »Kulturna diplomacija«. Učionica u ovoj godini pokreće i nove edukacijske programe od kojih će se jedan ticati važnosti društveno odgovorne kulture i umjetnosti, a drugi će se baviti menadžmentom volontera.


U programima Učionice do sad su kao predavači sudjelovali eminentni stručnjaci i producenti svjetskog glasa poput Bernarda Faivre d’Arciera, bivšeg direktora festivala u Avignonu, savjetnika za kulturu premijera Francuske, te osnivača francuskog ARTE-a ili pak Huga de Greefa, istaknutog kulturnog menadžera i producenta koji je ujedno bio i glavni direktor Europske prijestolnice kulture Bruges 2002. te umjetnički direktor Europske prijestolnice kulture Bruxelles 2000.


»S obzirom na teme i sadržaje dosad održanih aktivnosti te broj uključenih građana i kulturnih djelatnika sasvim je izvjesno da program Učionice doprinosi razvoju cjelokupnog kulturnog sektora Rijeke i regije te jača razvoj kreativnih industrija«, istaknuto je u RiHubu.


Predstavljanje dosadašnjih rezultata i najava aktivnosti za naredno razdoblje iskorišteni su i za podjelu diploma dijelu polaznika do sada provedenih edukacija.