Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
15. prosinca 2019.
Izabrani u natjecateljski program

USPJEH HRVATSKE KINEMATOGRAFIJE: Imamo tri filma na festivalu u Karlovim Varima

foto: wikimedia.commons
foto: wikimedia.commons
Objavljeno: 31. svibanj 2017. u 15:15 2017-05-31T15:15:49+02:00

Na prestižnom filmskom festivalu bit će prikazani »Moj život bez zraka« Bojane Burnać, »Muškarci ne plaču« Alena Drljevića i »Dede« Mariam Khatchvani.

ZAGREB – Za natjecateljski program jednog od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala, Međunarodni festival u Karlovim Varima, koji će se održati od 30. lipnja do 8. srpnja, izabrana su i tri hrvatske produkcije i koprodukcije – »Moj život bez zraka« Bojane Burnać, »Muškarci ne plaču« Alena Drljevića i »Dede« Mariam Khatchvani.

Dugometražni dokumentarni film »Moj život bez zraka« Bojane Burnać priča je o rekorderu u ronjenju na dah Goranu Čolaku, užicima i životnim rizicima maksimalnog držanja daha.

»To nije sportski dokumentarni film, već poetični prikaz osobnog iskustva vrhunskog sportaša, koji čini sve da bi bio najbolji na svijetu«, ističe se u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra.

Film je imao svjetsku premijeru na prestižnom festivalu Hot Docs u Torontu, dok će prikazivanje u natjecateljskom programu dokumentarnog film na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovyim Varyima biti njegova europska premijera.

U službenu natjecateljsku selekciju jednog od najstarijih i najprestižnijih europskih festivala uvrštena je i manjinska hrvatska koprodukcija »Muškarci ne plaču«, dugometražni igrani prvijenac bosanskohercegovačkog redatelja Alena Drljevića.

Bit će to svjetska premijera filma o susretu veterana triju zaraćenih vojski s područja bivše Jugoslavije, koji promišlja mogućnost praštanja drugima.

Scenarij su napisali Alen Drljević i Zoran Solomun, a u glavnim ulogama su Emir Hadžihafizbegović, Leon Lučev i Boris Isaković. Hrvatski koproducent filma je Produkcija Živa.

U festivalskom natjecateljskom programu »East of the West« svjetsku premijeru će imati i dugometražni igrani prvijenac »Dede« gruzijske redateljice Mariam Khatchvani, također nastao kao hrvatska koprodukcija (MP filmska produkcija).

Kroz priču o mladoj Dini koja živi u udaljenom planinskom selu kojim vladaju stoljetne tradicije, redateljica u tom filmu istražuje koja se cijena mora platiti za kršenje pravila i tradicije.

Na festivalu u Karlovim Varima godišnje se prikaže više od 200 najnovijih filmskih naslova, a u prosjeku ga prati oko 500 akreditiranih novinara iz cijelog svijeta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.