Poznati redatelj

U riječkom Art kinu Croatia od četvrtka ciklus filmova Gorana Paskaljevića

Kim Cuculić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



RIJEKA Od četvrtka, 12. travnja u Art-kinu počinje ciklus filmova Gorana Paskaljevića, međunarodno priznatog srpskog redatelja čiju su karijeru obilježili filmovi koji se fokusiraju na osobe s margina društva. Ovoga četvrtka u 19 sati ciklus otvara film »Varljivo leto ’68«, u kojem Slavko Štimac tumači ulogu maturanta Petra kojeg čeka ljeto odrastanja u vrijeme velikih političkih i društvenih promjena. Otvorenju će prisustvovati Goran Paskaljević, a voditelj programa je književnik Enver Krivac.


Film »Posebni tretman« na programu je 13. travnja, a sljedeći film iz retrospektive je »Tango Argentino«. U nedjelju, 15. travnja, slijedi film »Bure baruta« iz 1998. godine, koji je osvojio nagradu filmskih kritičara na filmskom festivalu u Veneciji, a prikazuje beogradsko podzemlje u jednoj noći kroz mnoštvo različitih likova. U idilični irski kraj vodi drama »Kako je Harry postao drvo« (16. travnja), gdje konflikt između dvojice susjeda postaje metafora za sukobe u Bosni i Hercegovini.


Jednu vrlo važnu marginu, granicu između istoka i zapada Europe, problematizira film »Medeni mjesec« (17. travnja), a ciklus 18. travnja zaključuje drama »Kad svane dan«, film koji možda najbolje opisuje Paskaljevićevu okrenutost marginaliziranima i prikazuje pomalo zaboravljenu temu, holokaust u Beogradu.