Diversity Mixer

U Rijeci počela međunarodna konferencija o različistosti u kulturnim industrijama

Kim Cuculić



RIJEKA – Diversity Mixer, trodnevna međunarodna konferencija o različitosti u kulturi i kreativnim industrijama koju organiziraju Rijeka 2020-Europska prijestolnica kulture i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, počela je u prostoru RiHuba. Na konferenciji sudjeluje 30-ak domaćih i stranih predstavnika kreativnih industrija te djelatnika u kulturi, znanosti, umjetnosti, medijima. Kako ističe Lela Vujanić, glavna voditeljica programa Kuhinja različitosti Rijeke-EPK, tema različitosti jedna je od glavnih tema programskog pravca Kuhinje različitosti te je stoga i prirodno da se konferencija Diversity Mixer odvija u sklopu navedenog pravca.


– Rijeka se kao Europska prijestolnica kulture u dijelu svojeg programa bavi upravo različitostima, pa i sloganom »Luka različitosti« neprekidno naglašava važnost uključivanja isključenih. Diversity mixer je pokušaj da se tema različitost propita i na polju kulturnih i kreativnih industrija te konkretizira u politikama i praksama upravljanja različitošću – kaže Vujanić.


Kao sudionici konferencije najavljeni su renomirani svjetski stručnjaci i kulturni radnici poput Leva Manovicha, vodećeg teoretičara digitalne kulture; Allise Quart, kolumnistice Guardiana i izvršne urednice Economic Hardship Reportng Projecta koja će predstaviti inovativan model koji njena organizacija primjenjuje u izvještavanju o nejednakostima i Marka Taylora sa Sveučilišta u Sheffieldu koji će predstaviti istraživanje »Panika! Klasa, ukus i nejednakosti u kulturnim i kreativnim industrijama«.




Zanimljivost konferencije Diversity Mixer je i bogati program panel rasprava kojih će biti šest. S obzirom da kulturne i kreativne industrije, osim tradicionalnih umjetničkih područja (izvedbene i vizualne umjetnosti te kulturne baštine), uključuju i film i video, televiziju i radio, nove medije, video igre, glazbu, knjige i tisak, arhitekturu i dizajn, paneli će obuhvatiti širok raspon tema. Tako je jedna od tema položaj žena u glazbenoj industriji i kritici. (K. C.)